Boete voor verwijtbaar falende farmaceuten naar 820.000 euro

0
654

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verhoogt de maximale boete voor het verwijtbaar veroorzaken van een geneesmiddelentekort van 45.000 naar 820.000 euro. De maximale boete in de Geneesmiddelenwet wordt daarmee gelijk aan die in de Warenwet. Hiervoor is wel een wetswijziging nodig. In de tussentijd wordt de maximale boete alvast verhoogd van 45.000 naar 150.000 euro. Dat schrijft Schippers vandaag in een brief over de aanpak van geneesmiddelentekorten aan de Tweede Kamer. De boete hangt aan de verplichting van de houder van een handelsvergunning voor een geneesmiddel om ervoor te zorgen dat er voldoende voorraad aanwezig is en om een (dreigend) tekort op tijd te melden. Daarnaast maakt Schippers afspraken met groothandels over het aanhouden van voorraden, zodat zij bij een eventueel acuut tekort bij kunnen springen.

Overige maatregelen tegen geneesmiddelentekorten

Naast het verhogen van de boete en afspraken met groothandels presenteert Schippers nog een aantal maatregelen dat voortvloeit uit de werkgroep geneesmiddelentekorten.

1 meldpunt

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maken samen 1 loket, waar aankomende tekorten kunnen worden gemeld. Betere samenwerking op dit vlak moet de snelheid waarmee een oplossing kan worden gevonden verhogen en dubbel werk voorkomen. Dit loket moet voor het einde van het jaar operationeel zijn.

Aanpassen regelgeving

Daarnaast onderzoekt Schippers de mogelijkheid om in de regelgeving beter rekening te houden met mogelijke tekorten, zodat eenvoudiger overgestapt kan worden op alternatieven, bijvoorbeeld uit het buitenland. Ook zijn er afspraken gemaakt met zorgverzekeraars over de vergoeding van alternatieve middelen bij een tekort. Dit moet gesteggel over kosten voorkomen en het beschikbaar komen van een alternatief voor patiënten versnellen.

Voor een compleet overzicht van maatregelen lees hier de brief over geneesmiddelentekorten.

Documenten
  • Kamerbrief over stand van zaken werkgroep geneesmiddelentekorten

    Minister Schippers (VWS) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken van de werkgroep geneesmiddelentekorten.

    Kamerstuk: Kamerbrief | 23-06-2016

    Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vorig artikelVeel meer mogelijk met echografie
Volgend artikelOp zoek naar oplossingen om geneesmiddelen toegankelijk te houden
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.