Nieuwe non-invasieve behandeling van basaalcelcarcinoom

Array

Behandeling van huidkanker kan ook met ontstekingsremmende zalf
Bepaalde vormen van basaalcelcarcinoom kunnen met ontstekingsremmende zalf behandeld worden in plaats van met een chirurgische ingreep. Door uitgebreide analyse van het hele DNA van basaalcelcarcinomen toonden onderzoekers van het Maastricht UMC+ aan dat naast bekende genetische veranderingen ook zogenoemde epigenetische veranderingen een grote rol spelen bij het ontstaan van de huidkanker. Deze epigenetische veranderingen activeren een ontstekingsreactie in de tumorcellen. Ingrijpen op dit mechanisme met een ontstekingsremmende zalf levert goede behandelresultaten op. De Maastricht UMC+-dermatoloog in opleiding Tjinta Brinkhuizen promoveerde op 24 juni 2016 op onderzoek naar epigenetische veranderingen en nieuwe behandelingen van basaalcelcarcinomen. 

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Eén op de vijf Nederlanders krijgt er gedurende zijn of haar leven mee te maken. Omdat opereren van die huidcelwoekering nog steeds de meest effectieve behandelvorm is, worden de meeste basaalcelcarcinomen nu nog chirurgisch verwijderd.

Niet-chirurgisch behandelen

Niet-operatieve behandeling van basaalcelcarcinomen met een zalf heeft verschillende voordelen. Het levert betere cosmetische resultaten op en een hogere tevredenheid van de patiënt. Daarnaast kost de behandeling minder tijd en minder geld. Het uitpluizen van het mechanisme waardoor deze tumor ontstaat, geeft richting aan het ontwikkelen van nieuwe, niet-operatieve maar wel  doelgerichte behandelvormen. Doelgerichte behandelingen zijn de toekomst in de kankertherapie omdat deze aangrijpen op specifieke eigenschappen van de kankercellen. Hierdoor worden de gezonde cellen minder beschadigd.

Epigenetica Basaalcarcinoom

In haar onderzoek heeft Brinkhuizen gekeken naar epigenetische veranderingen (genetische overdracht die niet gekoppeld is aan de DNA-bouwstenenvolgorde) in basaalcelcarcinomen.
Het bleek dat de epigenetische veranderingen in het basaalcelcarcinoom leiden tot een ontsteking die groei van de kankercellen bevordert. Door de ontsteking te onderdrukken met een goedkope, alom verkrijgbare ontstekingsremmer in gelvorm (diclofenac), kan het basaalcelcarcinoom succesvol behandeld worden. “Uit onze onderzoekresultaten kunnen we concluderen dat de behandeling met diclofenac-gel goede resultaten heeft en duidelijk minder huidbeschadiging oplevert”, aldus promovenda Brinkhuizen. “Met het onderzoek is een eerste stap gezet naar nieuwe non-invasieve doelgerichte behandeling van basaalcelcarcinomen.”

Tjinta Brinkhuizen promoveerde op vrijdag 24 juni 2016 aan de Universiteit van Maastricht met haar proefschrift: Basal Cell Carcinoma; epigenetics and new treatment modalities. Out of the Box

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen