Mening van de patiënt draagt bij aan verbetering kwaliteit van zorg

0
4964

Het gebruik van juiste en betrouwbare patiënt-tevredenheidsvragen draagt bij aan het verbeteren van kwaliteit van ziekenhuiszorg. Onderzoek “Hearing the patient’s voice” van Sorien Kleefstra heeft dit aangetoond.

Vandaag verdedigt Sorien Kleefstra, senior adviseur bij de Inspectie voor de Gezondheidszog (IGZ) haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek heeft aangetoond dat patiëntentevredenheidsonderzoek met vragenlijsten, een juiste en betrouwbare methodiek is. De resultaten bleken nuttig en bruikbaar bij het evalueren van ziekenhuiszorg en dragen bij aan de verbetering van kwaliteit van zorg. Patiënten zijn tevreden met ziekenhuiszorg maar verbetering is mogelijk. De patiënttevredenheidsvragen en vragen naar de verwachtingen van de patiënt kunnen helpen bij het verbeteren van patiëntgerichte zorg.

Perspectief patiënt

Het gebruik van patiëntenperspectief is een belangrijk onderdeel van het Meerjarenbeleidsplan ‘Gezond Vertrouwen’ (2016-2019) van de inspectie. Steeds meer patiënten maken gebruik van patientenwaarderingswebsites. Op deze websites waarderen patiënten anoniem hun ziekenhuis of zorgverlener (zoals Zorgkaart Nederland). Een toenemend aantal patiënten zal hun keuze in de toekomst hier op gaan baseren. De inspectie waardeert dit onderzoek dan ook zeer.

Proefschrift “Hearing the patient’s voice” van Sorien Kleefstra Lees hier het proefschrift

Bron: IGZ

Vorig artikelOptimale zaadcel traceerbaar door temperatuur en cafeïne
Volgend artikelSanteon pitcht idee Value Based Cancer Monitor op KWF symposium
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.