Utrecht eerste gemeente met genderneutraal toilet

Initiatiefneemster en D66 raadslid Anne-Marijke Podt en wethouder vastgoed Paulus Jansen onthullen op donderdagochtend 7 juli tussen 9.00 en 9.30 uur het eerste genderneutrale toilet op het stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat 2

Op donderdag 30 juni jl. diende Anne-Marijke Podt tijdens de raadsvergadering een motie in voor genderneutrale toiletten die door het college werd overgenomen. Als ‘huisbaas’ van de gemeente Utrecht geeft wethouder Jansen direct uitvoering aan deze motie. Om te beginnen op het stadhuis waar de raad vergadert. Over uiterlijk drie maanden volgt een voorstel voor de invoering bij het overige gemeentelijk vastgoed, zoals het Stadskantoor.

Genderneutraal toilet

Een genderneutraal toilet past binnen het actieve LHBT- beleid dat het college uitdraagt. Daarnaast wil de gemeente dat haar gebouwen voor iedereen toegankelijk zijn. Het genderneutrale toilet biedt bovendien ook praktische voordelen: er zijn meer toiletten beschikbaar en de wachttijden worden korter. In de korte pauzes van de raadsvergaderingen kan het nog wel eens druk zijn op het toilet.

Donderdagochtend onthullen Anne-Marijke Podt en Paulus Jansen de nieuwe bordjes van de toiletten bij de perskamer op de 1e verdieping. In het stadhuis worden in het publieke gedeelte in totaal drie toiletgroepen genderneutraal. De toiletten op de begane grond, de 1e en 2e verdieping krijgen hiervoor nieuwe bordjes.

Eind 2016 wordt geëvalueerd hoe de genderneutrale toiletten worden ervaren. Dan wordt ook bekeken of de toiletten van andere gemeentelijk gebouwen genderneutraal worden. Hierbij worden de (C)OR, ARBO en (externe) gebruikers betrokken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen