Samenwerking medische diagnostiek Amphia en SHL-Groep

Array

Amphia en SHL-Groep bestendigen samenwerking voor het aanbieden van zoals bloedafname, functie-onderzoeken en beeldvormende diagnostiek. Dit samenwerkingsverband is erop gericht de zorgvoorzieningen van de eerste lijn en tweede lijn naadloos op elkaar aan te laten sluiten zodat patiënten en verwijzers kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige diagnostiek en zorg.

Topklinisch opleidingsziekenhuis Amphia en eerstelijns diagnostisch centrum SHL-Groep, één van de grootste dienstverleners voor laboratoriumonderzoek en medische diagnostiek voor onder meer huisartsen en verloskundigen, hebben daartoe donderdag 7 juli 2016 een overeenkomst getekend.

Zorroo

De samenwerking start als eerste in het Zorroo gebouw van het eerstelijns zorgcentrum in Oosterhout en zorgt er voor dat de dienstverlening aan huisartsen en verloskundigen wordt verbeterd. Ook worden in de nieuwe situatie diagnostische onderzoeken zo veel als mogelijk dichtbij de verwijzer en patiënt samen op één plek aangeboden.

Amphia en SHL-Groep

“Amphia wil de zorg voor patiënten zodanig inrichten en organiseren, dat rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften van patiënten en hun verwijzers. Vanuit de strategische visie  ‘samen gezonder’ zoekt Amphia de samenwerking met verschillende organisaties, de eerstelijnszorg en patiënten. De samenwerking met SHL-Groep past hier uitstekend bij. We kunnen de patiënt hiermee de beste zorg leveren, dicht bij huis. Patiënten kunnen in de wijk naar een prikpost, naar het diagnostisch centrum in Oosterhout of indien nodig naar Amphia. Ook verzorgt SHL-Groep dagelijks huisbezoeken voor ons aan patiënten die niet naar een bloedafnamelocatie kunnen komen.”, aldus Ernst Hoette, vice-voorzitter Raad van Bestuur Amphia.

Astrid van der Put, Raad van Bestuur SHL-Groep: “De zorg toegankelijk houden staat voor ons centraal in onze manier van werken. Een goede inbedding van de diagnostiek in de zorgketen is efficiënt en zorgt voor een betaalbare gezondheidszorg.

Door het samen met Amphia te organiseren slaan we een brug tussen de eerstelijns zorg (huisartsen, verloskundigen, fysiotherapeuten) en tweedelijnszorg (ziekenhuizen) en  kunnen we vanuit onze organisatie ook de tweede lijn bedienen. In het diagnostisch centrum worden naast bloedafnames, functieonderzoeken en beeldvormende onderzoeken met beoordeling hiervan door specialisten uitgevoerd.”

Daan Kerklaan, directeur van Zorroo: “Ik ben trots en verheugd dat deze samenwerking voor het eerst gestalte krijgt in ons nieuwe centrum in Oosterhout op een centrale plek in de regio. Het aanbieden van laagdrempelige zorgvoorzieningen dichtbij de patiënt is precies wat wij als Zorroo met deze locatie en in de regio nastreven.”

“Sinds de eerste ideeën van Amphia voor de bouw  van een kernziekenhuis, hebben de radiologen plannen ontwikkeld om de eerstelijns diagnostiek buiten het ziekenhuis te organiseren en tegelijkertijd de tweede lijn te blijven bedienen”, vult Douwe Vos, radioloog Amphia aan: “Goed bereikbaar, efficiënt, met kwalitatief hoogstaande diagnostiek waarvan onderzoek en uitslag te allen tijde beschikbaar zijn voor de huisarts en de medisch specialist. De samenwerking tussen SHL en Amphia is essentieel om dit te kunnen realiseren.”

“Voor patiënten in de regio is de samenwerking merkbaar doordat Amphia-patiënten ook op SHL-prikposten terecht kunnen en andersom. Doordat de samenwerking nu binnen één gebouw plaatsvindt wordt het ook echt tastbaar en is het een prachtig voorbeeld van patiëntgerichte zorg”, aldus Hoette.

Marc Thelen, medisch manager van het klinisch chemisch en hematologisch laboratorium van Amphia en Karin Mohrmann, klinisch chemicus SHL-Groep voegen toe: “Als klinisch chemici van SHL en Amphia werken we reeds intensief samen door samen onderwijs en terugkoppeling over aanvraaggedrag (DTO) te verzorgen aan huisartsen. Ook stemmen we bepalingen met elkaar af.

Van der Put vult aan: “Naast de directe bijdrage van deze samenwerking voor patiënten, biedt de samenwerking aanvullende mogelijkheden voor het aanbieden van gezamenlijke scholing aan huisartsen. Dat doen we al een aantal jaren via de Diagnostisch Toets Overleggen (DTO’s), een vorm van scholing die huisartsen stimuleert om zo doelmatig mogelijk diagnostiek aan te vragen. Hierbij gaan onze beide organisaties als inhoudsdeskundigen van aanbieders van diagnostiek, in een interactieve scholing met huisartsen in discussie over hun aanvraaggedrag van diagnostische testen.”

“Huisartsen kiezen zelf het onderwerp waarover ze geschoold willen worden, bijvoorbeeld anemie of afwijkingen in de werking van de schildklier. Tijdens het DTO krijgen de huisartsen over de testen die bij dit onderwerp horen spiegelinformatie te zien. Hieruit kunnen ze opmaken hoe vaak ze deze testen aanvragen, of dit veel of weinig is vergeleken met hun collega’s en wat de diagnostische opbrengst van de testen is. Vervolgens krijgen ze over dit onderwerp een scholing van de aanwezige inhoudsdeskundige van de aanbieder van diagnostiek. Dit kan bijvoorbeeld een klinisch chemicus zijn, een arts-microbioloog of een arts functieonderzoeken. De reacties van de deelnemende huisartsen op dit gezamenlijk initiatief zijn zeer positief. De groepen die het afgelopen jaar aan een gezamenlijk DTO hebben meegedaan, hebben zich dit jaar aangemeld voor een nieuw DTO. De verwachting is dat de samenwerking de komende tijd verder zal gaan en dat er met name op het gebied van het maken van gezamenlijke rapportages nog verdere efficiency valt te behalen”, besluit Astrid van der Put.

AmphiaSHLOp de foto van links naar rechts
Douwe Vos, radioloog Amphia; Astrid van der Put, Raad van Bestuur SHL-Groep; Ernst Hoette, vice-voorzitter Raad van Bestuur Amphia

Bron: Amphia en SHL-groep

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen