Scholingstraject verpleegkundigen ZGT verhoogt professionaliteit

Array

De verpleegkundige krijgt de rol van coördinator in de zorg. 900 verpleegkundigen worden daarom in HBO geschoold om klaar te zijn voor de toekomst. ZGT wil vandaag en in de toekomst haar patiënten deskundige en gastvrije zorg bieden. Alle verpleegkundigen in ZGT ontwikkelen zich daarom de komende periode als coördinator van zorg met een HBO werk- en denkniveau. 

Deskundige en gastvrije zorg verpleegkundigen

Door toenemende eisen vanuit patiënt en maatschappij wordt er in de zorg gevraagd om efficiëntie en meer zorg voor minder geld met een hogere kwaliteit (toegankelijkheid zorg, vraaggerichte zorg). Om hierop in te spelen is ZGT enkele jaren geleden begonnen met het herinrichten van de organisatie door de invoering van Proces Gestuurde Zorg (PGZ). In dit zorgmodel staat de patiënt centraal en zijn de juiste medewerkers hierom heen gepositioneerd. Om de patiënt goed door het proces te leiden heeft in dit zorgmodel de verpleegkundige de rol van coördinator. Dit stelt specifieke eisen aan deze functie.

Het verpleegkundige leiderschap is hierin verankerd. De verpleegkundige is de ‘spin in het web’ en is verantwoordelijk voor de uitvoering van het multidisciplinair behandelplan van de toegewezen patiënten. Hiervoor moet de verpleegkundige beschikken over HBO werk- en denk niveau. Om te ondersteunen in het ontwikkelen van de rol van coördinator van zorg biedt ZGT een scholingstraject aan. Het project bestaat uit twee delen, een assessmentdeel en een scholingsdeel.

Intern scholingstraject

Het scholingstraject is voor alle 900 verpleegkundigen werkzaam in ons ziekenhuis. Als voorbereiding en ondersteuning op het scholingstraject is aan de algemeen verpleegkundigen met een MBO of een inservice vooropleiding een groei- en ontwikkelassessment aangeboden. Met behulp van het assessment kan worden vastgesteld welke ontwikkeling op individueel niveau ingezet moet worden. Recent heeft de eerste groep verpleegkundigen het volledige scholingstraject doorlopen. Uiteindelijk moeten in 2018 alle verpleegkundigen in ZGT werken als coördinator van zorg.

Meerjarenbeleidsvisie

Met de meerjarenbeleidsvisie ZGT2020 zetten wij in op professionele ontwikkeling van onze medewerkers. Doel daarbij is om de patiënt vandaag en in de toekomst deskundige en gastvrije zorg te bieden. Hiervoor biedt ZGT een omgeving waar opleiding, onderwijs, onderzoek en innovatie prominent op de agenda staan en waar wij ons vak met passie en plezier op hoog niveau kunnen uitoefenen.

Bron: ZGT

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen