Mondzorg in de gehandicaptenzorg kan beter

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de in de gehandicaptenzorg met bezoeken aan 14 zorgaanbieders in kaart gebracht. Goede mondzorg in de zorg is belangrijk, omdat mensen met een verstandelijke beperking meer dan andere mensen problemen hebben met hun gebit. Daarnaast kan pijn in de mond gedragsproblemen veroorzaken. Uit het onderzoek van de inspectie bleek dat bij een deel van de bezochte zorgaanbieders de mondzorg niet voldoende op orde was.

Waarom dit onderzoek?

Goede mondzorg is erg belangrijk in de gehandicaptenzorg. Mensen met een verstandelijke beperking hebben meer dan andere mensen problemen met hun gebit. Daarnaast is het poetsen van het gebit van mensen met een verstandelijke beperking voor medewerkers niet makkelijk. Vaak is er verzet tegen het tandenpoetsen.

Hierdoor hebben mensen met een verstandelijke beperking meer kans op tandvleesontsteking en gaatjes. Goede mondzorg kan behalve klachten aan het gebit ook problemen voorkomen als ondervoeding, spraakgebrek, en andere gezondheidsklachten. Daarnaast kan goede mondzorg gedragsproblemen voorkomen. Want cliënten zijn niet altijd in staat pijn aan het gebit te benoemen. Het kan dus zo zijn dat die pijn de oorzaak is van gedragsproblemen.

Wat zijn de belangrijkste conclusies?

Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat er voor bijna alle cliënten een plan is gemaakt over hoe het gebit dagelijks verzorgd moet worden. En alle cliënten hebben een tandarts. Maar daarmee kun je nog niet spreken van goede mondzorg. Nog niet overal is de mondzorg op orde.

Wat dan vooral niet goed genoeg gaat, is dat:

  • Bij niet alle zorgaanbieders er genoeg kennis is over goede mondzorg in de gehandicaptenzorg.
  • Er te weinig (bij) scholing plaatsvindt over dit onderwerp.
  • Een groot deel van zorgaanbieders niet in het zorgplan bijhouden hoe vaak een cliënt naar de tandarts of mondhygiëniste gaat.
  • Een groot deel van de zorgaanbieders de bevindingen van deze tandarts of mondhygiëniste niet opnemen in het zorgplan. En dan wordt de dagelijkse mondzorg dus niet aangepast op deze bevindingen.

Hoe nu verder?

De inspectie vindt dat de mondzorg in de gehandicaptenzorg beter kan en wil dat zorgaanbieders meer aandacht gaan besteden aan mondzorg. De inspectie verwacht dat zorginstellingen samen met andere relevante partijen in kaart gaan brengen wat goede mondzorg in de gehandicaptenzorg betekent. En hoe dat in de praktijk er uit moet zien. De inspectie zal met inspectiebezoeken de ontwikkelingen en verbeteringen van de mondzorg in de gehandicaptenzorg blijven volgen.

Factsheet Mondzorg gehandicaptenzorg

 

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen