Minister wil macht terug van zbo

Array

Ministers moeten afblijven van toepassing van het beleid door zelfstandige bestuursorganen zoals NZa en IGZ. De praktijk is anders, schrijft NRC.

Het ‘’ bestaat om te voorkomen dat politici zich in individuele gevallen naar eigen smaak gaan bemoeien met het toepassen van de wet. Ministers mogen wel het beleid veranderen waaronder de zbo’s werken, maar van de toepassing van dat beleid moeten ze afblijven. De praktijk is regelmatig anders, zo bleek afgelopen jaren, onder meer uit onderzoek van NRC. Het ministerie greep geregeld in in het beleid van zbo’s. Ministers besloten juist in politiek gevoelige zaken in strijd met expliciete regels druk uit te oefenen op zbo’s, om zo een voor hun politiek aantrekkelijke uitkomst te regelen. NRC belicht in een achtergrondartikel onder meer NZa en IGZ.

ZBO

Over de NZa wordt gemeld dat De Nederlandse Zorgautoriteit en het ministerie van Volksgezondheid een ‘informatiestatuut’ hadden waarin op zeer gedetailleerd niveau afgesproken was welke informatie werd uitgewisseld, iets wat zich moeilijk verhoudt tot een zelfstandig bestuursorgaan, concludeerde de commissie-Borstlap. „Een nauwgezette uitvoering van dit informatiestatuut hindert het interne functioneren van de NZa, als ook de relatie met het ministerie. Het slokt te veel energie op en belemmert de ontwikkeling van de NZa naar het zijn van een professionele marktmeester en een onafhankelijk opererende toezichthouder.”

Met betrekking tot de Inspectie voor de Gezondheidszorg verwijst NRC naar de publicatie van de lijst verpleeghuizen vorige week. Onder druk van de Tweede Kamer accepteerde staatssecretaris Van Rijn de anonimisering niet. Hij verordonneerde het zelfstandige bestuursorgaan die lijst van zwakke broeders te publiceren. Er werd formeel gesproken van „een informatieverzoek”. Hierop werd op dinsdag 6 juli een lijst gepubliceerd die de situatie van vier maanden ervoor beschreef.

Veel verpleeghuizen hadden erop gewezen dat zij inmiddels hun leven hadden gebeterd of dat er verbeterplannen waren afgesproken die niet uit de lijst bleken. „Het was niet onze beslissing om deze lijst te openbaren, maar een opdracht van de staatssecretaris”, aldus een woordvoerder van de inspectie. Hij noemt het „een wens van de politiek”.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen