Nationaal Hitteplan actief

0
602
Nationaal Hitteplan actief in Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel

Vanaf vandaag is het Nationaal Hitteplan actief in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven voor aanhoudende . Dit betekent volgens het RIVM dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Verder is het nodig om alert te zijn op zonverbranding van de huid, want met waarden boven of rond 7 of 8 is de zonkracht erg hoog de komende dagen.

Aanhoudende hitte

De komende dagen zal de temperatuur oplopen naar waarden boven de 30 graden. Ook de nacht wordt niet kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Vooral ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

–    Voldoende drinken;
–    Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
–    Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
–    In de schaduw blijven;
–    Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
–    Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;

Tips, advies en hulp nodig?

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. Ook informeert het Rode Kruis zijn vrijwilligers en worden zij aangespoord om hittetips zoveel mogelijk te verspreiden en extra zorg te bieden daar waar mogelijk.

De zonkracht bereikt de komende dagen waarden van 7 of 8. Met zo’n sterke zonkracht is het nodig alert te zijn op zonverbranding van de huid.

Bron: KNMI