Gezamenlijke schildklieroperaties GHZ en Alrijne Ziekenhuis

0
761
Betere zorg voor patiënt door gezamenlijke GHZ en Alrijne Ziekenhuis

Alrijne Ziekenhuis (Leiden, Leiderdorp, Alphen a/d Rijn) en het Groene Hart Ziekenhuis (Gouda, Schoonhoven, Zuidplas) werken nu ook samen op het gebied van schildklieroperaties. Door deze kan de kwaliteit van zorg voor patiënten verder worden verbeterd.

Chirurgen van de twee ziekenhuizen voeren samen operaties uit aan de schildklier en bijschildklieren. Arianne Ploeg, chirurg in Alrijne Ziekenhuis: “Iedere specialist heeft zijn eigen expertise. Door die te bundelen kunnen we nog betere zorg aan onze patiënten bieden.”

Complexe operaties

Uit onderzoek blijkt dat bundeling van complexe operaties leidt tot minder complicaties en een sneller herstel van patiënten. De voor­ en nazorg voor patiënten vindt plaats in het eigen ziekenhuis. “Het eigen ziekenhuis blijft de? ingang voor alle patiënten en het reizen van de patiënt beperken wij tot het minimum,” aldus Evert Waasdorp, chirurg in het GHZ.

Gezamenlijke schildklieroperaties

Het gezamenlijke behandelteam voert jaarlijks meer dan 100 (bij)schildklieroperaties uit. De operaties vinden plaats in het GHZ in Gouda. “Een schildklieroperatie is noodzakelijk om te constateren of er sprake is van een kwaadaardige afwijking of niet. Dat is bij ongeveer 10 % van de patiënten het geval. Vaak is dan een tweede operatie nodig om de rest van de schildklier te verwijderen. In de meeste ziekenhuizen vindt deze tweede operatie pas na zes weken plaats, maar bij ons waar mogelijk nog dezelfde week. Op die manier hebben patiënten eerder zekerheid,” licht Evert Waasdorp toe.

Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis werken sinds enkele jaren intensief samen, onder meer op het gebied van borst­ en darmkanker. De ziekenhuizen bundelen hun kennis en ervaring in een gespecialiseerd team van artsen en verpleegkundigen. Iedere patie?nt wordt door dit gezamenlijke team besproken waardoor er altijd meerdere artsen naar de individuele casus van e?e?n patie?nt kijken. “Deze zogenaamde multidisciplinaire aanpak is standaard in onze werkwijze,” aldus Arianne Ploeg.

Bron: Groene Hart Ziekenhuis