Vijf belangenorganisaties roepen minister Schippers op om PrEP direct beschikbaar te stellen

Array
Goedkeuring voor Europa moet leiden tot onmiddellijke invoering ervan in Nederland

De hiv-preventiepil, ook wel bekend als PrEP, mag in Europa gebruikt worden voor de preventie van hiv. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vandaag bekend gemaakt. Vijf belangenorganisaties roepen minister Schippers op om PrEP direct beschikbaar te stellen, nu met EMA-goedkeuring het laatste voorbehoud voor invoering in Nederland is weggenomen.  In de landen als de Verenigde Staten en Frankrijk is PrEP al langer beschikbaar.

Aids Fonds – Soa Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren riepen minister Schippers al in april op om PrEP nog in 2016 in Nederland beschikbaar te stellen. De minister gaf toen aan niet vooruit te willen lopen op registratie door de EMA. Nu registratie een feit is, is het volgens de belangenorganisaties zaak dat Schippers de hiv-preventiepil direct beschikbaar stelt.

PrEP

Volgens de organisaties is het cruciaal dat de minister nu niet langer aarzelt en geen tijd verliest in de strijd tegen hiv. Jaarlijks vinden 1.000 nieuwe hiv-infecties plaats in Nederland. Door PrEP snel toe te voegen aan het bestaande hiv-preventiepakket kan de minister een groot deel van deze infecties voorkomen.

PrEP is nu alleen beschikbaar voor de 370 deelnemers aan een studie van de GGD Amsterdam. De belangstelling voor PrEP is echter vele malen groter.

De EMA maakte vrijdag bekend dat PrEP een effectief en veilig preventiemiddel is. De hiv-preventiepil wordt mondiaal gezien als een noodzakelijke aanvulling op bestaande hiv-preventie middelen, zoals condooms, testen en snel behandelen. Na 30 jaar condoom promotie weten we dat niet iedereen zijn leven lang condooms (goed) gebruikt; voor sommigen voldoen de huidige preventie-methoden niet. Met name voor mensen met een verhoogd risico op hiv biedt PrEP aanvullende en effectieve bescherming.

Tijdens de Internationale Aids Conferentie, deze week in Durban, bleek dat verschillende landen PrEP al breed beschikbaar hebben gesteld, zoals de Verenigde Staten, Zuid Afrika, Thailand, Frankrijk en Australië, of dat binnenkort gaan doen, zoals Brazilië en Kenya.

Bron: het Aids Fonds – Soa Aids Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen