Donatie bloedvat uit dijbeen kan nu ook

Array

Vanaf 4 juli kunnen uitnameteams bij een donatieprocedure ook het van een donor uitnemen voor transplantatie. In het Donorregister kunnen Nederlanders altijd al toestemming geven voor van bloedvaten. Tot nu toe werd in dat geval alleen de lichaamsslagader uitgenomen voor transplantatie.

Dijbeenbloedvat

Een arts kan een dijbeenbloedvat gebruiken om patiënten te helpen bij wie de eigen bloedvaten beschadigd zijn door verkalking, infectie of ingroei van kanker en bij wie het niet mogelijk is om een eigen vat van een andere plek uit het lichaam te gebruiken.

Er zijn artsen die liever met menselijke bloedvaten werken omdat zij vinden dat er daardoor minder kans is op infecties, trombose en het weefsel makkelijk is aan te hechten. Op dit moment gebruiken Belgische artsen donorvaten uit het dijbeen en Nederlandse artsen niet.

Weefselbank

De weefselbank BISLIFE neemt alleen dijbeenbloedvaten uit bij donoren die ook bot doneren. Het gaat om donoren tussen de 17 en de 50 jaar. We verwachten dat jaarlijks bij enkele tientallen donoren het dijbeenbloedvat zal worden uitgenomen.

De NTS werkt samen met de European Homograft Bank. Deze Belgische Bank voor menselijk lichaamsmateriaal is onderdeel van de Kliniek Sint Jan in Brussel. Net als Nederlandse weefselbanken werkt deze bank zonder winstoogmerk. BISLIFE vervoert het materiaal naar hen waar het wordt verwerkt, opgeslagen en verdeeld aan Belgische en eventueel andere Europese patiënten.

Als er in de toekomst een grote vraag naar deze vaten in Nederland ontstaat zal de hartkleppenbank in Beverwijk de verwerking van de vaten op zich nemen. De uitwisseling van weefsels bevordert de Europese samenwerking en is gunstig voor patiënten in meerdere landen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen