Cardiologen Treant Zorggroep dotteren 10.000ste patiënt

Array

De cardiologen van Treant Zorggroep behandelden afgelopen week de 10.000ste patiënt met een vernauwing in de kransslagader. Sinds 2009 kunnen patiënten uit de regio met één of meer vernauwingen in de slagaders voor hoogwaardige dotterzorg terecht in het Scheper, de Emmer ziekenhuislocatie van Treant. Dichtbij huis en direct, want een wachtlijst is er niet.

Volgens interventiecardioloog Alexander Schramm is succesvolle dotterzorg niet vanzelfsprekend. “We hebben te maken met een dunbevolkt verzorgingsgebied in combinatie met een groot percentage mensen met overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Tot 2009 was men aangewezen op dottercentra in Groningen en Zwolle. Kostbare tijd ging zo verloren en dat leidde tot extra schade aan het hart.” Goede samenwerking levert een flinke bijdrage aan de acute hartzorg van Treant. “Niet alleen hebben we goede afspraken met cardiologen van verwijzende ziekenhuizen, huisartsen en ambulancediensten, ook hebben we een unieke en warme band met hartchirurgen van omliggende hartcentra. Uiteraard is de ruime ervaring van onze eigen interventiecardiologen Rutger Anthonio, Pieter van der Vleuten en Gillian Jessurun een belangrijke voorwaarde voor duurzaam succes.”

Ook wetenschap en onderwijs hebben een aandeel in de goede hartzorg van Treant. Ze zijn onderdeel van de dagelijkse praktijk. Dat maakt dat de cardiologen weten wat er speelt en daar ook naar kunnen handelen. Ter ere van deze mijlpaal in de hartzorg zijn professionals, die tijdens hun dagelijks werk te maken hebben met de cardiologische patiënt, van harte welkom op een wetenschappelijke bijeenkomst op 6 en 7 oktober in het Atlas Theater in Emmen (meer informatie via www.nice-congres.nl).

Dotteren

Als een bloedvat is vernauwd, kan het hart te weinig bloed krijgen. Bij een dotterbehandeling wordt die vernauwing opgeheven. De cardioloog brengt via een slagader in de lies een dunne draad langs de vernauwing in het bloedvat. Vervolgens schuift hij op de draad een ballonnetje naar de vernauwing. Door de ballon op te blazen, wordt de kransslagader wijder gemaakt. Vervolgens komt de bloedstroom weer op gang waarna de klachten snel verdwijnen. Na het oprekken van het bloedvat wordt ook vaak een stent geplaatst. Dit buisje is bedoeld om het bloedvat open te houden.

Bron: Treant ZorgGroep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen