Schippers start campagne voor stamceldonatie

Array

Tekort aan donoren voor
Een patiënt met of een andere vorm van kan genezen door middel van een stamceltransplantatie. Elk jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben.  In Nederland is er een groot tekort aan stamceldonoren. Het lukt hierdoor niet om voor iedere patiënt de best passende stamceldonor te vinden.

Meer donoren, betekent een grotere kans op een match. Meer donoren betekent voor patiënten een grotere kans op leven. Minister Edith Schippers (VWS) start daarom vandaag samen met Stichting Matchis een campagne om stamceldonoren te werven.

Via filmpjes op internet wordt aandacht gevraagd voor stamceldonatie en worden mensen opgeroepen om zich te registreren op www.stamceldonor.nl. Op deze site is ook veel meer informatie te vinden over stamceldonatie.

 

Anders dan orgaandonatie

Stamceldonatie is iets anders dan orgaandonatie. Ten eerste kan iedereen met een leeftijd tot 50 zich aanmelden. Voor orgaandonatie geldt geen leeftijdsgrens. Daarnaast gebeurt stamceldonatie per definitie als de donor nog in leven is. Op dit moment staan in Nederland 104.000 mensen geregistreerd als stamceldonor. Als er via het register een match wordt gevonden, krijgt de stamceldonor een oproep om ook daadwerkelijk stamcellen te doneren. Per jaar worden ongeveer 1 op de 1000 geregistreerden daadwerkelijk opgeroepen om  stamcellen te doneren. Wil je meer weten over stamceldonatie en wat het voor mensen kan betekenen? Bekijk dan deze filmpjes van:

Jaimie (klik hier) en Siemon (klik hier).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen