Franciscus Gasthuis, eerste ziekenhuis in Rotterdam dat eigen afvalwater zuivert

Array

viert vandaag, 9 augustus, de ingebruikname van de zuiveringsinstallatie Pharmafilter op het buitenterrein. Hiermee is de eerste fase van de installatie afgerond. Franciscus Gasthuis is het eerste ziekenhuis in Rotterdam en het derde ziekenhuis in Nederland dat het uit het ziekenhuis zuivert, voordat dit op de riolering van de gemeente wordt geloosd.

De ingebruikname van de eigen zuiveringsinstallatie betekent dat al het afvalwater uit het ziekenhuis van onder andere keukens, douches en toiletten via deze zuiveringsinstallatie op het buitenterrein gezuiverd wordt en het ziekenhuis schoon water loost op het gemeenteriool. De installatie filtert schadelijke stoffen, zoals medicijnresten en hormoonverstorende stoffen, die zich in het afvalwater van het ziekenhuis bevinden. Daarmee levert het ziekenhuis een enorme bijdrage aan een beter milieu.

In 2017 wordt naar verwachting de tweede fase van de installatie afgerond. Dan zijn verpleeg- en specialistische afdelingen voorzien van eigen vermalers (tonto’s), waarmee ziekenhuisafval, zoals overgebleven voedsel, (bebloed) verband, gaasjes, spuitjes en infuusmateriaal, straks door het Pharmafilter-systeem biologisch wordt afgebroken en gezuiverd.

ziekenhuis

Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft concrete doelstellingen opgesteld op het gebied van besparing van energie, water, afval en transportbewegingen. Samen met onder andere de gemeente Rotterdam, AgentschapNL, TNO DuCHA en DCMR Milieudienst Rijnmond heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland een intentieverklaring ondertekend om gezamenlijk te werken aan duurzaamheid en energiebesparing. Met dit Pharmafilter-systeem brengen wij zorg en duurzaamheid bij elkaar, omdat Pharmafilter een bijdrage levert aan vermindering van vervuiling van het oppervlaktewater. In de tweede fase wordt een enorme stap gezet als het medische afval niet naar de vuilstort gaat, maar ook in de eigen zuiveringsinstallatie wordt verwerkt, afgebroken en gereinigd,’ aldus Wim van Schie, manager Facilitaire Dienst van Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Voor meer informatie over duurzaamheid binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland, zie: www.franciscus.nl/jaarverslag2015

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen