Gratis controle bloedglucosemeters voor patiënten van het Martini Ziekenhuis

Array

Het diabetesteam van het introduceert samen met laboratorium Certe de controle van bloedglucosemeters voor haar patiënten. Objectieve controle van bloedglucosemeters is van groot belang. Zelfcontrole van bloedglucosewaarden vormt een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van een diabetespatiënt en geeft weer hoe het lichaam reageert op verschillende zaken zoals voeding, beweging, medicatie, stress en ziekte.

De meeste diabetespatiënten kunnen behandeld worden vanuit de eerste lijn, dat wil zeggen door huisartsen, praktijkondersteuners of thuiszorgverpleegkundigen. De zorg op de Polikliniek van het Martini Ziekenhuis is gericht op de behandeling van diabetes type 1 en gecompliceerde vormen van diabetes type 2 en richt zich op het voorkomen van complicaties. Het team bestaat uit internisten, verpleegkundig consulenten en diëtisten. Veel aandacht wordt besteed aan het leren omgaan met diabetes in het dagelijks leven. Dit gaat om het aanleren van technieken en vaardigheden, zoals het spuiten van insuline. Daarbij gaat het ook om persoonlijke begeleiding gericht op kwaliteit van leven op de korte en langere termijn.

Zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid

Net als de zorg bij de huisarts, legt het team van het Martini Ziekenhuis de nadruk op zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid van de patiënt. De zorgverleners van het Martini Ziekenhuis ondersteunen met hun deskundigheid en ervaring ook de eerste lijn, onder meer door het aanbieden van (na)scholingen. Het Martini Ziekenhuis maakt gebruik van de modernste technieken zoals behandeling met insulinepompen en het gebruik van sensoren in speciale gevallen. Het ziekenhuis heeft een samenwerking met laboratorium Certe op het gebied van glucosecontrole. Bij de locatie van Certe in het Martini Ziekenhuis kunnen patiënten hun eigen bloedglucosemeters jaarlijks objectief laten controleren, zodat zij verzekerd zijn van betrouwbare meetresultaten. Voor diabetespatiënten is het van groot belang dat zij kunnen vertrouwen op de uitslag die de bloedglucosemeter geeft.

Diabetes Carrousel

Huisartsen verwijzen per jaar ongeveer 150 diabetespatiënten naar de zogenaamde Diabetes Carrousel van het Martini Ziekenhuis. De Diabetes Carrousel is opgezet om patiënten te coachen zelfstandig hun diabetes en leefstijl onder controle te houden. Zij worden dan gedurende zes tot acht maanden in vijf intensieve ‘rondes’ begeleid door een internist, diabetesverpleegkundige en diëtist. Karin van Tol, internist: ‘Onze ervaring is dat dit een bijzonder effectieve manier is om complicaties te voorkomen en mensen bewust te maken van het effect van hun leefstijl op hun ziekte. Ook is uit onderzoek gebleken dat aan het einde van de Diabetes Carrousel de bloedglucose bij onze patiënten daalt.’

Feiten & cijfers over diabetes

Diabetes (ook wel diabetes mellitus of suikerziekte) is een chronische ziekte waarbij de hoeveelheid glucose in het bloed is verhoogd. Ruim 1.000.000 Nederlanders hebben diabetes, waarvan het overgrote deel diabetes type 2. Daarvan weten echter 200.000 mensen niet dat zij diabetes hebben. Diabetes is (nog) niet te genezen. Het aantal diabetespatiënten in Groningen ligt hoger dan in de rest van Nederland. Jaarlijks ziet de Polikliniek Diabetes van het Martini Ziekenhuis meer dan 3.000 diabetespatiënten met complexe problemen.

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen