Even oud met overgewicht

Array
Oudere mensen met overgewicht en obesitas sterven niet eerder dan zij die een normaal gewicht hebben. Het maakt niet uit of ze ook nog diabetes hebben.

Levensverwachting

Deze verrassende conclusie trekken Rotterdamse en Amerikaanse onderzoekers, nadat ze de levensverwachting van bijna 6.500 mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder hebben onderzocht.

Verband

Eerdere studies wezen wel op een enigszins voortijdig overlijden door dikte. Het verband tussen overgewicht en overlijden behoeft dus verder onderzoek.

Diabetes

Mannen en vrouwen met overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) leven weliswaar even lang, maar lopen wel meer risico op diabetes type 2 (suikerziekte). Mannen met obesitas krijgen deze aandoening 2,8 jaar eerder dan normaal, vrouwen met obesitas 4,7 jaar eerder.

Slecht zicht

Diabetes is een ziekte waarbij de bloedspiegels van glucose abnormaal hoog zijn. Daardoor geeft het lichaam onvoldoende insuline af. Dit kan op den duur leiden tot onder meer slechte bloedcirculatie, minder goed zien, problemen in de benen, zweren en diepe infecties.

Ommoord

De wetenschappers haalden hun gegevens uit ERGO. Dat is een langlopend en omvangrijk bevolkingsonderzoek in de Rotterdamse wijk Ommoord, waaraan 15.000 buurtbewoners van 45 jaar en ouder deelnemen.

Blanke senioren

De onderzoekers plaatsen de kanttekening dat hun conclusies gelden voor oudere, blanke senioren en niet per se van toepassing hoeven te zijn op andere bevolkingsgroepen.

Gezond eten

De wetenschappers merken verder op: “Uit alle studies naar dit onderwerp blijkt het belang van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Daarmee kunnen obesitas en diabetes worden vermeden.”

Lees ook de Engelstalige publicatie in PLOS Medicine.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen