Type incontinentie bij mannen kan op basis van de symptomen worden ingedeeld

Array

Incontinentie bij kan op basis van de symptomen in groepen worden onderverdeeld. Deze groepen kunnen nuttig zijn bij de diagnose. Mannen die last hebben van nadruppelen na het urineren, kunnen baat hebben bij bekkenbodemspieroefeningen en ‘melken’ van de urethra. Inspanningsincontinentie bij mannen komt meestal voor na een prostaatoperatie en aandrangincontinentie wordt vaak veroorzaakt door een vergrote prostaat of goedaardige prostaathypertrofie, een blokkade of andere operatieve ingrepen zoals darmresectie. De term gemengde is van toepassing wanneer beide symptomen aanwezig zijn.

Patiënten met de volgende symptomen moeten direct naar een uroloog worden verwezen: recidiverende incontinentie, incontinentie die gepaard gaat met pijn, hematurie, recidiverende infectie, onvolledige blaaslediging, irradiatie van de prostaat of een radicale bekkenoperatie.

Voorgeschiedenis

Een gedegen onderzoek naar de medische voorgeschiedenis moet uitgevoerd worden om de juiste aard van de incontinentie te bepalen. Daarbij moeten alle voorgaande operatieve ingrepen en andere relevante aandoeningen of medicaties in kaart worden gebracht.

Het lichamelijk onderzoek bestaat uit: onderzoek van de buik/blaas op aanwezigheid van stenen, diverticuli of tumoren, rectaal onderzoek naar fecale impactie en een onderzoek naar sacraal en centraal zenuwstelsel om de psychische toestand en neurologische factoren te bepalen. Aan de hand van urine-onderzoek moeten infecties en hematurie worden uitgesloten. Behandel infecties en maak een nieuwe beoordeling.

De levenskwaliteit moet beoordeeld worden om het effect van de incontinentie op het individu te kunnen bepalen en tevens moeten de mobiliteit en het vermogen om het toilet te bezoeken, beoordeeld worden.

Inspanningsincontinentie (Post-Prostatectomie)

Inspanningsincontinentie voor urine komt bij mannen meestal voor na een prostaatoperatie, maar soms ook in andere gevallen. Er is sprake van onvrijwillig urineverlies bij activiteiten zoals hoesten, rennen, springen, enz. Dit varieert per persoon. Sommige mannen hebben slechts een gering urineverlies tijdens een korte tijd, terwijl anderen constant urineverlies kunnen hebben over een lange termijn. Velen herstellen volledig met een goede behandeling.

Aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie wordt gedefinieerd als onvrijwillig urineverlies met een sterke aandrang om te urineren. Net als inspanningsincontinentie moet aandrangincontinentie in eerste instantie behandeld worden met niet-invasieve methoden. Aandrangincontinentie wordt vaak veroorzaakt door vergroting van organen (bijvoorbeeld BPH) of een voorafgaande operatie.

Gemengde incontinentie

De term gemengde incontinentie wordt gebruikt als er zowel symptomen van aandrangincontinentie alsook van inspanningsincontinentie aanwezig zijn. Volgens het International Continence Committee van de WGO verdient het aanbeveling om de symptomen van de predominante aandoening het eerst te behandelen. Maar de eerstelijns behandelingen voor zowel aandrangincontinentie als inspanningsincontinentie zijn steeds de non-invasieve maatregelen: veranderingen in de leefstijl, blaastraining en bekkenbodemspieroefeningen. Als deze technieken falen of slechts een beperkt resultaat opleveren, kunnen geneesmiddelen worden verstrekt voor de overige, meest prominente symptomen. Als dat geen resultaat heeft, moet er nader onderzoek plaatsvinden.

Nadruppelen na het urineren

Nadruppelen na het urineren wordt behandeld met een combinatie van bekkenbodemspieroefeningen om de sluitspier te verstevigen en het melken van de urethra na het urineren.

Overige vormen van incontinentie

Er zijn nog andere vormen van incontinentie, die misschien niet onder te brengen zijn in bovengenoemde categorieën.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen