Gynaecologisch kanker: Olijf rijdt het taboe voorbij

Array

Vandaag, zondag 4 september gaat de van start. Stichting , netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker rijdt mee met team Olijf om meer aandacht voor gynaecologische kankers te vragen. Want waarom horen we hier anno 2016 nog zo weinig over in Nederland? Waarom lijkt er nog altijd zo’n taboe te rusten op gynaecologische kankers? Olijf wil daar verandering in brengen en de oorverdovende stilte verbreken in navolging van o.a. Barack Obama en Cara Delevigne.

September: Internationale Maand van Gynaecologische Kanker

September is de maand waarin ook internationaal aandacht gevraagd wordt voor gynaecologische kankers ( eierstokkanker, eileiderkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, vaginakanker, schaamlipkanker/vulvakanker en trofoblastziekten). Waarom eigenlijk?

Enorme impact

4.500 vrouwen horen ieder jaar weer dat zij een vorm van gynaecologische kanker hebben. Een diagnose die je leven echt op zijn kop zet. Want gynaecologische kanker kan grote gevolgen hebben: natuurlijk kun je er dood aan gaan, maar denk ook aan ongewenste kinderloosheid, vervroegde overgang, een sterk aangetast vrouwbeeld, relationele, emotionele, seksuele en allerlei nare lichamelijke problemen.

Het is dan ook bijzonder dat deze zelfde vrouwen nu na hun ziekte op de fiets kunnen stappen om zo aandacht te vragen voor gynaecologische kanker. Met linten aan het stuur nemen zij de vrouwen en anderen mee, aan wie zij denken omdat ze ziek of gestorven zijn.

Waarom is veel meer aandacht voor gynaecologische kanker hard nodig?

Meer aandacht betekent meer kans op een beter leven voor (ex)patiënten. Het maakt het mogelijk dat andere vrouwen tijdig de symptomen kunnen herkennen, dat vrouwen eerder praten over hun klachten, dat ze tijdig een uitstrijkje laten maken, en naar de dokter durven te stappen.Want hoe eerder iets ontdekt wordt hoe beter de vooruitzichten.

Maar ook is belangrijk dat er meer onderzoek komt en dat onderzoekers en zorgverleners zich bewust worden van de problemen die vrouwen en hun partners ervaren. Ook als de kanker al weg is. Dit is zo belangrijk want de ziekten kennen vaak veel nare gevolgen en voor (ex)patiënten en hun naasten is het belangrijk te weten dat olijf er is als een organisatie waar zij terecht kunnen met hun verhaal en waar zij zich desgewenst ook kunnen inzetten voor anderen.

Stichting Olijf: al 30 jaar inzet voor vrouwen met/na gynaecologische kanker

Olijf is het netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Elk jaar horen circa 4.500 vrouwen dat zij een vorm van gynaecologische kanker hebben. Gynaecologische kanker heeft vaak enorme impact. Vrouwen raken vervroegd in de overgang, worden ongewild kinderloos en kunnen te maken krijgen met complicaties, intimiteit, seks en sterfelijkheid. Olijf is er dan voor ze. En Olijf maakt alles wél bespreekbaar en helpt vanuit haar eigen expertise.

Samen zetten we ons bij Olijf vanuit een onafhankelijke positie in voor preventie, onderzoek, voorlichting, lotgenotencontact en natuurlijk belangenbehartiging. We willen dat hierdoor minder vrouwen ziek worden en komen te overlijden en dat onderzoek en de (na)zorg voor patiënten sterk verbetert. Maar ook dat patiënten zich gesteund voelen, dat zij met informatie geïnformeerde keuzes kunnen maken en zich krachtig genoeg voelen om hun stem te laten horen en de regie te nemen in hun leven of levenseinde.

December 2016 bestaat Olijf 30 jaar. Jaren waarin veel bereikt is in Nederland.

Website: www.olijf.nl

Facebook: https://www.facebook.com/stichtingolijf,

Twitter: @stichtingolijf.nl

De proclamatie van Barack Obama van 1 september jl.

https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/09/01/presidential-proclamation-national-ovarian-cancer-awareness-month-2016

Cara Delevigne: “Vrouwen moeten dapperder zijn en praten over hun vagina”.

Filmpje Lady Garden campaign via https://vimeo.com/179724610

Ride: https://www.ridefortheroses.nl/ride-2016/ride-2016/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen