Dress Red Day op 29 september

Array

Op 29 september is het Dress Red Day. De Hartstichting organiseert deze dag om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen, doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Elke dag overlijden er 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten in Nederland. Dagelijks worden er in Nederland 440 vrouwen in het ziekenhuis opgenomen met hart- en vaatziekten (Bron: Hartstichting).

Dress Red Day

Op 29 september is het Dress Red Day. De Hartstichting roept die dag iedereen op iets roods te dragen om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Signalen dat er iets mis is met hart zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk dan bij mannen. Ze worden daardoor sneller over het hoofd gezien of niet op tijd herkend. Hierdoor overlijden nog te veel vrouwen onverwacht. Dat moet veranderen.

Campagne HartenVrouw

Dress Red Day is al jarenlang de laatste dag van de vrouwencampagne van de Hartstichting.

In de campagne van 2016 staat de HartenVrouw centraal. Een HartenVrouw accepteert niet dat hart- en vaatziekten nog steeds doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen. Vanaf 8 september komen de HartenVrouwen in actie en roepen ze andere vrouwen via social media op om mee te strijden.

Meer bekendheid rond hart- en vaatziekten bij vrouwen is hard nodig!

Draag rood op Dress Red Day

Draag rood op Dress Red Day en vraag hiermee aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Alles mag en kan, als het maar rood is.

Volg alle activiteiten rondom Dress Red Day op Facebook Dress Red Day.

Meer onderzoek naar het vrouwenhart

De Hartstichting vraagt met Dress Red Day en HartenVrouwen aandacht voor meer onderzoek naar het vrouwenhart. Dit is hard nodig.

De meeste diagnose- en behandelmethoden zijn in het verleden getest op mannen. Nu blijken de symptomen bij vrouwen anders te zijn als die van mannen. De Hartstichting wil nu meer onderzoek naar het vrowuenhart. We willen dat hart- en vaatziekten bij vrouwen net zo goed herkend en behandeld worden als bij mannen.

Lees meer over onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

Isala in actie

In de Centrale hal (begane grond) van het hoofdgebouw in Zwolle staat naast de stand van de Hartstichting ook een stand van Isala Leef- en beweegcentrum. Hier vindt u informatie over gezonde voeding, bewegen en leefstijl. Want u kunt ook zelf actie ondernemen om de kans op hartproblemen te verkleinen. Of hartproblemen zelfs helemaal voorkomen. Er is ook een menopauzeconsulent in de stand aanwezig, omdat sommige klachten van vrouwen in de overgang kunnen wijzen op hartklachten, maar niet als zodanig herkend worden. Zij kan hier meer over vertellen. Bij de hoofdingang kunt u een wandeling maken door een reuzengroot opblaasbaar hart om te zien hoe het hart er in ‘het echt’ uitziet. Diverse winkeliers, waaronder Kalf Haarzorg, Livera en Vermaat, dragen op hun eigen wijze een steentje bij.

In Meppel staat namens Cardiologie een bemande informatiestand in de Centrale hal, met o.a. voorlichtingsmateriaal van de Hartstichting.

Verschil man en vrouw


Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk of anders dan bij mannen. Ze worden daardoor sneller over het hoofd gezien of niet op tijd herkend. Hierdoor overlijden nog te veel vrouwen onverwacht aan een hartaandoening. Dat moet veranderen.

Ook cardioloog Peter Paul Delnoy van Isala Hartcentrum constateert dat er in de dagelijkse praktijk nog meer aandacht nodig is voor het verschil tussen mannen en vrouwen. Peter Paul: “Hartfalen is bijvoorbeeld een serieuze chronische aandoening die steeds vaker voorkomt. Toch merk ik dat veel patiënten niet goed op de hoogte zijn van de symptomen en oorzaken van hartfalen. Zo hoor ik vaak van patiënten dat ze denken dat mannen een groter risico hebben op hartfalen dan vrouwen. Het risico is echter gelijk , alleen verschillen de signalen. Het is belangrijk dat die kennis over hartfalen wordt vergroot, zowel bij mannen als vrouwen. Het is namelijk essentieel dat mensen zo vroeg mogelijk hulp zoeken om eventuele schade te beperken.”

Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen staat hoog op de onderzoeksagenda van de Hartstichting. Tot nu toe is het meeste hart- en vaatonderzoek gedaan bij mannen. Maar lang niet alle resultaten zijn zondermeer toe te passen op vrouwen. Daarom is een inhaalslag hard nodig. De Hartstichting financiert grote onderzoeksprojecten naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Met nieuwe kennis over het vrouwenhart hopen wetenschappers eerder aan te tonen dat er iets mis is met het hart.

Bron: Hartstichting & Isala

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen