Nierdonatie bij leven betekent twee levens in plaats van één

Array
Bijna 5.000 mensen leven met een nier van een levende donor

Nierdonatie bij leven is van levensbelang. Er is namelijk een groot tekort aan donornieren. Uit recent onderzoek1 blijkt dat 85% van de Nederlanders een nier wil ontvangen bij een ernstige nierziekte en 89% weet dat dit ook kan via nierdonatie bij leven. In principe is een groot deel bereid om dit te doen als zij hiermee het leven kunnen redden van een familielid. Dat een transplantatie dialyse kan voorkomen is minder bekend. Ook weet men niet hoe zwaar dialyse is. Bijna 60% denkt ten onrechte dat dialyse zoiets is als een bloedtransfusie. Om aandacht te vragen voor nierdonatie bij leven, voeren de Nierstichting, de Nierpatiënten Vereniging Nederland en Stichting Anonieme Nierdonatie tijdens de Donorweek de campagne Geven bij leven.

Nierdonatie bij leven

Nierdonatie bij leven is van groot belang wegens het tekort aan donornieren. In totaal leven in Nederland op dit moment ongeveer 10.000 mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan. Hiervan zijn 4.958 nieren afkomstig van levende donoren. Nederland loopt in Europa voorop als het gaat om het aantal transplantaties met levende donoren. In 2015 vonden 983 transplantaties plaats, waarvan 513 (52%) met een nier van een levende donor.2 In 63 gevallen is deze nier afkomstig van een anonieme donor. Het aantal van bijna 1.000 transplantaties per jaar is echter nog lang niet voldoende om alle nierpatiënten op tijd aan een nieuwe nier te helpen.

Grote bereidheid tot nierdonatie bij leven onder Nederlanders

Ondanks het tekort, komt uit GfK-onderzoek van het platform Nierdonatie bij leven naar voren dat een overgrote meerderheid van de Nederlanders bereid lijkt te zijn om een nier te doneren. De grootste bereidheid zien we als het gaat om donatie aan kinderen, partners en ouders, broers en zussen. Die kunnen op 60% steun rekenen. Bij vrienden en overige familieleden is dit percentage beduidend lager (respectievelijk 35 en 34 procent). Belangrijkste reden om geen nier te doneren is dat men bang is om de eigen gezondheid in gevaar te brengen.

Op het moment dat de keuze is gemaakt, maar uit onderzoek naar voren komt dat de nier niet geschikt is om het familielid te redden, zou meer dan twee derde toch doorgaan met de donatie om een andere nierpatiënt te helpen. De helft geeft hierbij aan dit alleen te doen als hun familielid een nier krijgt van een ander.

Twee levens in plaats van één

Iedereen kan nierschade krijgen en die is onomkeerbaar. 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade. Van zo’n 50.000 mensen werken de nieren minder dan 30 procent. Dit is het moment waarop de eerste klachten zich openbaren. In totaal zijn ruim 16.000 mensen afhankelijk van een nierfunctievervangende behandeling: niertransplantatie of dialyse. Dialyse houdt patiënten in leven, maar biedt geen genezing en kan niet voorkomen dat de gezondheid verder achteruitgaat. Dialyse kost veel tijd (minimaal driemaal vier uur per week) en put uit. Het wordt wel vergeleken met iedere keer opnieuw een marathon lopen. Nierdonatie bij leven maakt het mogelijk te transplanteren vóórdat iemand aan de dialyse moet.

Geven is makkelijker dan ontvangen. Voor mij was het niet eens een vraag of ik het zou doen. Ik voel me sterk verbonden met Puk, evenveel als met onze kinderen. En ik was ervan overtuigd dat ik het aankon”, aldus Diny die bijna 8 jaar geleden een nier gaf aan haar partner Puk. “Voor mij betekent nierdonatie bij leven dan ook twee levens in plaats van één.”

Nierdonatiebijleven.nl

Om mensen te informeren over het traject van donatie en transplantatie hebben de Nierstichting, de Nierpatiënten Vereniging Nederland en Stichting Anonieme Nierdonatie het platform www.Nierdonatiebijleven.nl opgezet. Door het bieden van informatie, ervaringsverhalen en het telefoonteam Donor voor Donoren (met ervaringsdeskundige vrijwilligers), zijn mensen in staat om een weloverwogen besluit te nemen over nierdonatie bij leven.

1Bron: GfK-onderzoek van het platform Nierdonatie bij leven
2Bron: Nierstichting

Bron: Nierdonatiebijleven.nl 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen