SP: Onderzoek Professor Slappendel nader laten beoordelen door IGZ

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet onderzoek laten doen naar de rapporten en conclusies die prof. dr. Rob Slappendel (hoogleraar Veiligheid en Kwaliteit van Zorg) in het verleden heeft geschreven met betrekking tot calamiteiten bij ziekenhuizen. Dat zei SP-Kamerlid Renske Leijten naar aanleiding van een reportage van het AVROTROS-programma Zorg.nu dat gisteren werd uitgezonden op NPO 1. Uit deze reportage bleek dat de professor in zijn rol als onafhankelijk onderzoeker zijn conclusies heeft getrokken zonder adequaat onderzoek.

Slappendel is in 2015, na het overlijden van een jonge vrouw in het kraambed, gevraagd door het Diakonessenhuis in Utrecht onderzoek te doen naar de omstandigheden van haar overlijden. De reportage in Zorg.nu laat zien dat hoogleraar Slappendel, al vóórdat hij gesproken had met de familie van de overleden vrouw en zonder adequaat onderzoek, de IGZ had verwittigd dat er géén sprake zou zijn van een calamiteit. Dit gaat in tegen de afspraak tussen de gynaecologenvereniging NVOG en de Inspectie dat maternale sterfte (sterfte van de moeder in het kraambed) altijd gemeld moeten worden.

Later onderzoek, door een onafhankelijke commissie, wijst uit dat er bij deze casus wel degelijk sprake was van een calamiteit: een te late diagnose, onnodige vertraging en onvoldoende kennis bij het behandelteam. Volgens Leijten is het de vraag of eerdere onderzoeken naar mogelijke calamiteiten in onder andere het Diakonessenhuis en het Amphia Ziekenhuis in Breda wel goed zijn uitgevoerd.

Daarnaast kent het Diakonessenhuis in Utrecht een lange historie van problematiek waar de IGZ bij betrokken werd. In juni 2015 werd verscherpt toezicht nog opnieuw verlengd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had het in december ingestelde verscherpt toezicht op het Diakonessenhuis nogmaals met 6 maanden verlengd. Het Diakonessenziekenhuis moest van de IGZ de nodige verbeteringen zoals de inzet van een cultuurverandering organiseren en borgen in de organisatie. Maar het ziekenhuis blijft op een aantal onderdelen nog achter. De inspectie heeft destijds dan ook  besloten het VT te verlengen op twee specifieke onderdelen, te weten de randvoorwaarden voor verantwoorde zorg op de locatie Zeist en de implementatie van de nieuwe calamiteitenprocedure.

Daarnaast heeft de IGZ geconstateerd dat het ziekenhuis niet in staat was om binnen de gestelde termijn een procedure te implementeren om te leren van ongewenste uitkomsten van zorg. In hoeverre de implementatie van de calamiteitenprocedure en de te nemen verbeteringen op zijn gerealiseerd op dezelfde manier als dit incident door Slappendel is aangepakt is onvoldoende in de uitzending aan bod gekomen. Het Kamerlid wil ook van de minister weten wat een dergelijk onderzoek betekent voor de huidige positie van de professor. MedicalFacts is benieuwd in hoeverre de cultuur bij het ziekenhuis en de cultuur bij het bestuur een rol in hebben gespeeld in deze kwestie. En in hoeverre het Diakonessenhuis dit soort problemen nu echt definitief achter zich weet te laten.

Bron: Zorg.nu, AVROTROS

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen