Elke dag dichterbij betere longkankerzorg

Array
November is Longkankermaand

In november is er landelijke aandacht voor Longkanker. En wereldwijd als het ook Longkankermaand. Ook wel Lung Cancer Awareness Month genoemd. Boehringer Ingelheim is alle maanden van het jaar bezig met de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen onder andere longkanker. Tijdens de Longkankermaand wil Boehringer Ingelheim graag extra aandacht vragen voor deze vorm van kanker.

Wat is longkanker?

De diagnose longkanker roept vragen op. Had ik dit kunnen voorkomen? Wat staat me te wachten? Wat zijn mijn overlevingskansen? Ieder jaar krijgen ruim 12.000 mensen te horen dat ze longkanker hebben. Ongeveer 7.200 mannen en 4.800 vrouwen.

De belangrijkste oorzaak van longkanker is roken, maar de ziekte komt ook voor bij mensen, die nooit gerookt hebben. Het inademen van fijnstof kan bijvoorbeeld longkanker veroorzaken, net als het werken met schadelijke stoffen.

Verschillende behandelingen
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor longkanker. Afhankelijk van het soort longkanker, het stadium van de longkanker en de mogelijke uitzaaiingen, zoals een operatie, chemotherapie, radiotherapie en doelgerichte therapie. Deze laatste probeert alleen kankercellen aan te pakken door in te werken op de specifieke deeltjes (moleculen) van het lichaam die een rol spelen bij hun groei.

Longkanker Nederland

Longkanker Nederland is de patiëntenorganisatie en is er voor iedereen die met longkanker te maken heeft. Voor deze organisatie is de maand november een belangrijk moment om longkanker meer aandacht te laten krijgen. Boehringer Ingelheim helpt daarbij door gedurende de maand november een geveldoek aan de buitenkant van ons hoofdgebouw in Alkmaar te bevestigen. Boehringer Ingelheim zet zich elke dag in voor een betere zorg rondom longkanker. Om dit te realiseren, werken zij samen met oncologie specialisten en (para)medische vakgroepen in heel Nederland. Ook vestigen ze onder artsen in ziekenhuizen extra aandacht op het boek 200 vragen en antwoorden over longkanker.

200 Vragen en antwoorden over longkanker

Longkanker is een gecompliceerde ziekte die bij patiënten en hun naasten veel vragen oproept. Het antwoord op in ieder geval 200 vragen zijn te vinden in het boek 200 vragen en antwoorden over longkanker. De inhoud van het boek is nooit een vervanging voor de informatie die een arts aan de patiënt geeft, maar het kan de patiënt en naasten meer context en uitleg geven.

Binnen longkanker valt nog veel te ontdekken. Boehringer Ingelheim wil daaraan bijdragen, door actief te zijn binnen longkanker met medicatie, wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Boehringer Ingelheim heeft het boek 200 vragen en antwoorden over longkanker mede mogelijk gemaakt. Het boek is door iedereen die met longkanker te maken heeft, te bestellen via de website van de patiëntenorganisatie Longkanker Nederland.

Bron: Boehringer Ingelhem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen