Dotteren met medicijn even goed als bypassoperatie

Array
Dotteren met medicijnafgevende stent minstens even goed als bypassoperatie bij verstopping van de linker kransslagader

Patiënten met een verstopping van de linker kransslagader, bij wie tot op heden een openhartoperatie (bypass) het meest werd aanbevolen, zijn net zo goed af met de plaatsing van een medicijnafgevende stent (dotteren). Een dotteringreep is minder belastend en kent een kortere herstelduur dan een openhartoperatie. Deze bevindingen van onderzoekers van onder andere het Erasmus MC zijn onlangs gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

LMCAD patiënten

De coronaire bypassoperatie is lang beschouwd als de enige behandeling voor patiënten met verstopping van de linker kransslagader (LMCAD). Dit is de belangrijkste slagader van het hart die zuurstofrijk bloed naar het hart vervoert. Wanneer deze verstopt raakt met atherosclerotische plaques krijgt de patiënt een groot hartinfarct met vaak fatale afloop. Ongeveer twee derde van alle LMCAD patiënten hebben milde tot matige ziekte. Bij deze groep patiënten is nu bewezen dat het plaatsen van een medicijnafgevende stent even veilig is als de standaardbehandeling. Met een katheter die door een kleine opening in een bloedvat in de lies of de arm wordt ingebracht, kunnen stents worden geplaatst in de aangetaste slagader. Deze stents geven gedurende langere tijd een medicijn af, waardoor het dichtslibben van de ader wordt voorkomen.

Prof.dr. Pieter Kappetein presenteerde de uitkomsten van het onderzoek op een groot congres in Washington. Kappetein: “Patiënten met een milde of matige aantasting van de linker kransslagader die liever een zogenaamde minimaal invasieve behandeling willen, kunnen nu gerust zijn dat een stent net zo effectief is als een bypass-operatie, De stentplaatsing kan zelfs iets veiliger zijn.”

In beide groepen patiënten kreeg ongeveer 15 procent een hartaanval of een beroerte of stierf binnen drie jaar. In de eerste dertig dagen na de ingreep hadden stent patiënten een belangrijk lagere sterfte, beroerte of hartaanval dan de bypassgroep (4,9 vs. 7,9 procent). De onderzoekers benadrukken dat bij ernstige verstopping van de kransslagader de bypassoperatie aanbevolen blijft.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen