De NZa onderzoekt een tandartsenpraktijk in Limburg

0
1234

De Nederlandse Zorgautoriteit is een onderzoek gestart bij een tandartsenpraktijk in Limburg. De toezichthouder heeft signalen gekregen dat deze praktijk via een oneigenlijke constructie patiënten te veel laat betalen voor materiaal- en techniekkosten zoals kronen en bruggen. Als onderdeel van het onderzoek heeft de NZa vandaag een bezoek gebracht aan de praktijk. Tijdens het bezoek kan de zorg die de praktijk verleent gewoon doorgaan.

Het bezoek maakt onderdeel uit van het onderzoek dat de NZa eind juni gestart is naar het doorberekenen van materiaal- en techniekkosten. Begin augustus bracht zij een bezoek aan een keten van praktijken in de Randstad. Na dit bericht ontving de NZa verschillende meldingen over mogelijke misstanden op dit vlak. Dit heeft geleid tot dit onderzoek in Limburg.

Prijsopdrijvende constructies

De NZa krijgt vaker signalen dat tandartsen, orthodontisten en tandprothetici hun patiënten te veel laten betalen via prijsopdrijvende constructies. De NZa stelt maximumtarieven vast voor tandartsen. Zij maakt hierbij een uitzondering voor materialen zoals kronen, zodat patiënten de mogelijkheid hebben de kroon te kiezen die zij graag willen hebben. Hier staat tegenover dat wij van tandartsen verwachten dat zij een kroon bij een patiënt in rekening brengen voor dezelfde prijs als waarvoor zij deze hebben ingekocht. Dit betekent dus ook dat als de aanbieders korting krijgen bij de inkoop van kronen, zij deze volledig door moeten geven aan hun patiënten. Op deze wijze houden we met zijn allen de behandeling voor de patiënt betaalbaar.

Vraag om een nota

Patiënten  kunnen ook zelf controleren of hun tandarts, orthodontist of tandprotheticus een juiste prijs vraagt voor materialen en technieken. Voor hen hebben we een paar tips:
– Vraag uw tandarts om een toelichting bij de rekening.
– Vraag om de tandtechnieknota bij het plaatsen van een kroon of brug.
– U kunt zo de inkoopprijs vergelijken met het bedrag op de factuur.
– Als iets niet duidelijk is, moet uw tandarts de rekening toelichten.
– Vermoedt u een mogelijke misstand? Meld het bij de NZa.

Goede en betaalbare gezondheidszorg

In Nederland hechten we aan goede en betaalbare gezondheidszorg. We besteden jaarlijks 95 miljard euro aan de zorg. Het is belangrijk dat geld dat bestemd is voor zorg, ook aan zorg besteed wordt. Onterecht hoge declaraties leiden tot nog hogere zorgkosten en die betalen burgers uiteindelijk via de premie voor de zorgverzekering. Daarom treden we hiertegen op.

Beroepsverenigingen

De KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen deelt de inzet van de NZa om te voorkomen dat patiënten onterecht te veel betalen voor een kroon. Tandartsen, orthodontisten en tandprothetici die via oneigenlijke constructies de prijs opdrijven moeten worden aangepakt, vindt de KNMT. Zij schaden het vertrouwen van de patiënt en brengen de beroepsgroep met hun gedrag in diskrediet.

De KNMT en de NZa constateren dat de huidige regel belangrijke voordelen met zich meebrengt voor zowel tandarts als patiënt, bijvoorbeeld het feit dat hiermee alle ruimte is voor variatie en innovatie in materiaalkeuze. Tegelijkertijd is de KNMT van mening dat de regel nog beter zou zijn als inkoopvoordelen lonend zouden zijn voor zowel de patiënt als de tandarts. De NZa en de KNMT gaan hier samen over in gesprek.

Bron: NZa

 

Vorig artikelLandelijke bewustwordingscampagne Werk en Mantelzorg van start
Volgend artikel‘Voedingsadviezen te veel gericht op gezond eten’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.