‘Ouderen krijgen hulp en jongeren verdienen zakcentje’

0
1857
Huisarts uit Lemmer wint Het Beste Zorgidee 2016

De Yoho-app van Karin Groeneveld is verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2016. De 47-jarige huisarts uit Lemmer ontving de prijs van 10 duizend euro woensdag uit handen van jurylid Pieter van den Hoogenband. De app koppelt hulpbehoevende senioren aan jongeren die een bijbaantje zoeken. Groeneveld kwam op het idee door haar drie tienerdochters.

De Yoho-app verbindt generaties, stelt juryvoorzitter Louise Gunning. “Als huisarts ziet Karin Groeneveld dat steeds meer senioren te maken hebben met eenzaamheid. Het mooie van dit idee is dat het uit een plattelandsgemeente komt waar de bijbaantjes voor jongeren, anders dan in de grote steden, niet voor het oprapen liggen. De Yoho-app brengt die twee groepen samen: ouderen krijgen hulp en jongeren verdienen een zakcentje.”

Groeneveld werd op het idee gebracht door haar dochters van 11, 13 en 15. “Veel tieners zoeken een bijbaan en willen tegen betaling van het minimumloon, dat ze ook in een supermarkt zouden krijgen, met alle plezier ouderen helpen. Jongeren kunnen boodschappen doen en grasmaaien, maar ook een wandeling maken en uitleggen hoe een iPhone werkt.”

400 ideeën, 3.000 keer gestemd

De finale van de negende editie werd gepresenteerd door Elsemieke Havenga. De jury van de zorginnovatiewedstrijd koos de vijf finalisten uit bijna vierhonderd inzendingen, waarna het Nederlandse publiek kon stemmen. Afgelopen weken werden er ruim 3.000 stemmen uitgebracht. Andere genomineerden waren:

  • De omgedraaide rolstoel van Hanneke Mouws (69). De inzending kreeg van de jury een eervolle vermelding. De jury roemt het idee van de mantelzorger omdat het uitblinkt in eenvoud en omdat een klein verschil grote invloed heeft op het welzijn van een kwetsbare groep patiënten.
  • De Hyper-alarm detector van Marco Haverlag (52), wiens zoontje diabetes heeft.
  • Het verzorgingshuis gerund door studenten van broer en zus Jouri (25) en Tara (23) Schoemaker
  • De gekleurde doseerzakjes voor medicijnen van wijkverpleegkundige Claudia Muntenaar (40).
Prototype ‘Thuiskomertje’

Tijdens de finale presenteerde Nel Wagner het prototype van Het Thuiskomertje. Met dit idee won de mantelzorger vorig jaar Het Beste Zorgidee 2015. Met het thuiskomertje, een polsbandje, kunnen patiënten met dementie hun kamer in een verzorgingshuis makkelijker terugvinden.

Over Het Beste Zorgidee

Het Beste Zorgidee is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. De zorginnovatiewedstrijd daagt heel Nederland uit om mee te denken hoe de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker kan. De wedstrijd werd dit jaar voor de negende keer georganiseerd.

De jury werd gevormd door Louise Gunning (universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam), Pieter van den Hoogenband (olympisch zwemmer) Pieter Hasekamp (directeur-generaal bij het ministerie van Financiën), Ronald Ockhuysen (hoofdredacteur Het Parool) en Erno Kleijnenberg (voormalig bestuursvoorzitter ONVZ Zorgverzekeraar).

Bron: ONVZ

Vorig artikelOphokplicht vanwege vogelgriep
Volgend artikelNPCF: Tarieven ziekenhuizen moeten openbaar
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.