Medisch noodzakelijke geneesmiddelen horen in de basisverzekering te blijven

Array
Medisch noodzakelijke geneesmiddelen horen in de basisverzekering te blijven. Dat schrijft de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen deze week in een brief aan het Zorginstituut Nederland.

De Vereniging maakte gebruik van de mogelijkheid om te reageren op het concept pakketadvies ‘Horen vitaminen, mineralen en paracetamol 1000 mg (nog) thuis in het te verzekeren pakket?’ Ongeveer een miljoen mensen maken regelmatig gebruik van deze middelen.

Per saldo duurder

Geneesmiddelen die medisch noodzakelijk en bewezen (kosten)effectief zijn én in richtlijnen van huisartsen en specialisten staan, moeten in de basisverzekering blijven, vindt de Vereniging. Momenteel wordt bekeken of vitaminen, mineralen en paracetamol uit het basispakket kunnen. Het niet langer vergoeden van deze middelen levert een besparing op van ongeveer € 100 per jaar per patiënt.

Maar door verminderd en onjuist gebruik van deze middelen is een toename van fracturen, invaliditeit, ziekenhuisopnames, verpleeghuisopname en ziektelast te verwachten. De bijbehorende kosten overtreffen de korte termijn besparing waarschijnlijk ruimschoots. Daarom dringt de Vereniging aan op onafhankelijk onderzoek, voorafgaand aan een definitief besluit.

Context

Verder wijst de Vereniging er op dat behandelingen altijd in de specifieke context van de patiënt worden beoordeeld. Daarbij gaat het onder meer om interacties, inname adviezen, juiste doseringen en therapietrouw. Van belang is ook dat er voor sommige middelen, met name in hoge doseringen, geen goede alternatieven beschikbaar zijn in de zelfzorgmarkt. In dat geval betalen patiënten met een medische noodzaak niet alleen de kosten van de geneesmiddelen, maar ook de afleveringskosten van de apotheek.

Precedentwerking

Bovendien ontstaat er mogelijk precedentwerking. Als alle (recept-plichtige) middelen die minder dan € 100 per patiënt per jaar kosten om louter financiële redenen niet meer worden vergoed, valt een groot aantal geneesmiddelen uit het basispakket. Voorbeelden daarvan zijn cardiovasculaire, gastro-intestinale, dermatologische, ontstekingsremmende, schildklier- en andere hormoongeneesmiddelen. Dit is een ontwikkeling die nadelig is voor patiënten en  per saldo voor de gehele gezondheidszorg meer geld kost dan oplevert.

Besluit

In de brief vraagt de Vereniging het Zorginstituut om bovenstaande overwegingen te betrekken in het uiteindelijke advies aan de minister van VWS. De verwachting is dat dit advies in december naar de minister gaat. Beslissingen van pakketuitsluiting kunnen binnen een maand van kracht worden.

Bijlage: brief aan Zorginstituut dd 21 november 2016 – BC GE Reactie Vereniging op consultatie pakketadvies CaVitDmineralen en paracetamol.pdf

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen