Nationale Kankeroverleverschap Symposium krijgt vervolg en taskforce

Array

Steeds meer mensen overleven kanker als gevolg van verbeteringen in de oncologische zorg. Op dit moment is bijna twee derde van de kankerpatiënten vijf jaar na de diagnose nog in leven; het is de verwachting dat dit aantal met 35% is gestegen in 2022. Deze toegenomen overlevingskans is een succes, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo zal er in de zorg meer aandacht worden besteed aan het monitoren op een mogelijke terugkeer van de ziekte, Ook zal het vaker nodig zijn om patiënten en hun omgeving te leren omgaan met de langetermijngevolgen van een behandeling.

Eerder dit jaar vond daarom voor het eerst het Nationale Kankeroverleverschap Symposium plaats. Wegens het grote succes van deze eerste editie is er een vervolg gepland op vrijdag 24 maart 2017, in de Jaarbeurs Utrecht. Onder leiding van dagvoorzitter Inge Diepman wordt terugkoppeling gegeven over de initiatieven die zijn ontstaan na het eerste Nationale Kankeroverleverschap Symposium, en worden de laatste ontwikkelingen het gebied van zorg voor de kankeroverlever besproken. Deze bijeenkomst is een initiatief van Quadia in nauwe samenwerking met IKNL en een programmacommissie van deskundigen op dit gebied.

Uitkomsten eerste Symposium: Taskforce kankeroverleverschap IKNL

Naar aanleiding van het eerste Nationale bijeenkomst hebben veertig specialisten uit verschillende disciplines op 16 september verder gewerkt aan het formuleren van acties die moeten leiden tot het oplossen van knelpunten in de zorg voor de kankeroverlever. Dit heeft ertoe geleid dat IKNL in de persoon van Peter Huijgens heeft besloten om ondersteuning te geven aan een taskforce kankeroverleverschap die aan de verschillende acties sturing en energie gaat geven. Daar zijn inmiddels de eerste activiteiten voor ontwikkeld.

“We hebben laten zien dat er een stortvloed aan hele goede initiatieven zijn op het gebied van zorg voor kankeroverlevers in Nederland, maar er is behoefte aan cohesie en focus. Dat vraagt om actie…”; aldus prof. dr. Peter Huijgens.

Doelgroep

De bijeenkomst is bedoeld voor medisch oncologen, (kinder)hematologen, kinderartsen met specialisatie oncologie, radiotherapeut-oncologen, longartsen, chirurgen, gynaecologen, urologen, cardiologen, huisartsen, ziekenhuisapothekers, openbare apothekers, revalidatieartsen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, gespecialiseerde verpleegkundigen, psychologen, geriaters, beleidsmakers, patiëntenverenigingen, fysiotherapeuten, psychiaters, maatschappelijk werkers en zorgverzekeraars.

Bron: Quadia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen