Jodiumzaadje bij lokalisatie borsttumor bij Mammacentrum Treant Zorggroep

Array

In het Mammacentrum van Treant Zorggroep zijn onlangs met succes de eerste borstsparende operaties uitgevoerd met de jodiumbron. Door gebruik van de jodiumbron kan nog preciezer worden geopereerd, vaak met een beter cosmetisch resultaat.

Een jodiumbron is een klein radioactief staafje van ca. vier millimeter dat voorafgaand aan de operatie in de borsttumor wordt ingebracht. Deze bron wordt ingezet bij tumoren die niet of moeilijk voelbaar zijn of wanneer een tumor door chemotherapie zo klein is geworden dat deze hierdoor niet meer voelbaar is of zichtbaar is op de röntgenfoto. Met behulp van een detector kan de jodiumbron en daarmee de omliggende tumor worden opgespoord en vervolgens worden verwijderd. Een ander bijkomend voordeel is dat de jodiumbron geruime tijd voorafgaand aan de operatie kan worden geplaatst.

De jodiumbron geeft een lage dosis straling af. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid van de patiënt of diens omgeving. Maar maakt wel dat met de stralingsdetector de bron heel nauwkeurig kan worden opgespoord tijdens de operatie. De radioloog plaatst dit staafje onder lokale verdoving.

Vervanger van draad

Tot nu toe werd de plaats van een niet voelbare borsttumor voorafgaand aan de operatie gemarkeerd met een draad. Nadeel van deze techniek was dat de draad soms lastig en niet altijd precies genoeg kon worden geplaatst. Daarnaast moet een draad op de dag van de operatie of een dag daaraan voorafgaand worden geplaatst en geeft een ongemakkelijke uitstekende draad bij de patiënt. De zorgprofessionals van het Mammacentrum zijn verheugd dat deze meer patiëntvriendelijke techniek nu ook in Hoogeveen beschikbaar is. Twee mammachirurgen zijn al ruimschoots ervaren met deze techniek waarmee een goede en veilige introductie is gewaarborgd. Met de succesvolle eerste resultaten wordt de techniek nu verder doorgevoerd.

Bron: TreantZorggroep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen