Hypo pleister van Radboudumc is Het Beste Diabetesidee

Array

Hypo’s op tijd herkennen via een ‘waarschuwpleister’ die veranderingen in de hartslag meten. Dit idee van het Radboudumc is als winnaar uit de bus gekomen voor het beste idee om het leven van diabetespatiënten makkelijker te maken. Dit maakte het Diabetes Fonds gisteren bekend. De onderzoekers ontvangen 50.000 euro om de ‘hypo pleister’ verder uit te werken.

Bij een hypo is er een te sterke daling van de bloedglucosespiegel. Hierdoor kun je verward raken en zelfs je bewustzijn verliezen. Diabetespatiënten lopen meer risico op een hypo. Zij moeten daarom goed in de gaten houden dat hun bloedglucose niet te laag is. Internist Bastiaan de Galan: ‘Er waren nog geen manieren om een hypo tijdig vast te stellen. Hartslagvariabiliteit kan een rol spelen bij het ontstaan van een hypo.’

Hypo alert

Een oplossing bieden de ‘hypo pleisters’ (waarschuwpleister) die je gedurende ongeveer vijf dagen kunt dragen. ‘Zowel tijdens het sporten als onder de douche, dag en nacht’, vertelt internist Bas Bredie. ‘Deze pleister verzamelt heel nauwkeurig de hartslaginformatie en met name de hartslagvariabiliteit.’ Als de hartslag te veel varieert, krijg je een hypo alert op je smartphone. Zo kun je tijdig signalen van een mogelijke hypo ontdekken.

Het Beste Diabetesidee

De ‘hypo pleister’ is winnaar geworden van Het Beste Diabetesidee, een initiatief van het Diabetes Fonds. Er waren acht kanshebbers voor deze prijs. De uitreiking was maandag 19 december in het Huis voor de Gezondheid in Amersfoort. Er waren nog drie winaars in de prijzen gevallen.

https://www.youtube.com/watch?v=0DqTHbTGBeg

Bekijk het filmpje over de hypo pleister en lees meer over de winaars

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen