Therapie helpt nabestaanden moord te verwerken

Array

Nabestaanden die iemand verliezen door moord hebben niet alleen te maken met gevoelens van gemis en rouw, maar ook met het gegeven dat hun geliefde opzettelijk van hen is afgenomen. Uit een vragenlijststudie van Mariëtte van Denderen onder 312 nabestaanden die iemand hadden verloren door moord bleek dat gemiddeld 7 jaar na de moord 33% van de nabestaanden kampt met posttraumatische stressklachten, en 82% met gecompliceerde rouwklachten.

Nabestaanden met veel posttraumatische stress- en gecompliceerde rouwklachten hebben baat bij een behandeling van acht sessies, waarin cognitieve gedragstherapie en EMDR wordt toegepast. Deze klachten verschilden niet al naargelang de dader een bekende of onbekende, een familielid of geen familielid van de nabestaande was.

Samenhang wraakgevoelens

Posttraumatische stress- en gecompliceerde rouwklachten bleken samen te hangen met wraakgevoelens, al kon op basis van cross-sectioneel onderzoek geen causaal verband worden vastgesteld. Posttraumatische stress- en gecompliceerde rouwklachten hingen ook samen met negatieve cognities over de eigen persoon, catastrofale misinterpretaties over eigen rouwreacties en depressieve vermijding. Angstige vermijding en negatieve cognities over de toekomst waren geassocieerd met wraak gedachten en gevoelens.

Uit een gerandomiseerd gecontroleerde studie bleek dat nabestaanden met veel posttraumatische stress- en gecompliceerde rouwklachten baat hebben bij een behandeling van acht sessies, waarin cognitieve gedragstherapie en EMDR wordt toegepast.

Mariëtte van Denderen is docent bij de master Klinische Forensische Psychologie & Victimologie van de RUG. Haar promotieonderzoek werd gefinancierd door Fonds Slachtofferhulp. Proefschrift: http://hdl.handle.net/11370/120bf83d-7f2b-4c58-a676-62da7e1bf99c

Grief following homicidal loss
Promotie:M.Y. van Denderen, MSc
Wanneer:12 januari 2017
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. A. (Jos) de Keijser, P.A. boelen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Bron: RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen