Hartstichting reikt voor 30e keer Dekkerbeurzen uit aan talentvolle wetenschappers

Array
30 jaar: investering van 55 miljoen heeft geleid tot betere opsporing en behandeling hart- en vaatziekten

De Hartstichting heeft voor de 30e keer de Dekkerbeurzen uitgereikt. In totaal 13 getalenteerde wetenschappers hebben een persoonlijke onderzoeksbeurs ontvangen. Met deze beurzen kunnen zij de komende jaren vernieuwend onderzoek doen naar hart- en vaatziekten. Het Dekker-programma is opgezet om de carrières van toponderzoekers én de ontwikkeling van hart- en vaatonderzoek te stimuleren. De afgelopen drie decennia heeft de Hartstichting in totaal 55 miljoen euro geïnvesteerd. Dit heeft ertoe geleid dat artsen hart- en vaatziekten beter kunnen opsporen én behandelen.

De 13 toponderzoekers, allen werkzaam aan een Universitair Medisch Centrum, universiteit of onderzoekcentrum, zijn als beste naar voren gekomen uit 86 aanvragen die de Hartstichting in 2016 heeft ontvangen. Een uitgebreide selectieprocedure ging hieraan vooraf.
De toegekende onderzoeken, die een totaalbedrag van ruim 3,5 miljoen euro vertegenwoordigen, richten zich op oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Effecten van medicijnen voorspellen voor individuele patiënt | dr. J.A.N. Dorresteijn (UMC Utrecht) 

    Tegenwoordig slikken veel mensen met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten bloeddruk- en cholesterolverlagers, vaak voor onbepaalde tijd. De voordelen zijn voor de patiënt niet altijd duidelijk, wat stoppen met medicatie in de hand werkt. Het onderzoek van Dorresteijn is gericht op de ontwikkeling van een interactieve app. Deze kan, op basis van individuele kenmerken, voorspellen hoeveel jaren een patiënt klachtenvrij kan blijven dankzij bepaalde medicijnen. Dit stimuleert dat patiënten hun medicatie blijven slikken en verkleint het risico op een infarct.

  • Opruim-eiwitten stimuleren om hart- en herseninfarcten te voorkomen | dr. A. Foks (Universiteit Leiden) 

    Ernstige slagaderverkalking in de vaten kan leiden tot een hart- of herseninfarct. Foks onderzoekt of het proces van slagaderverkalking kan worden stopgezet of teruggedrongen door zogenaamde opruimeiwitten te stimuleren.

  • Gevolgen van herseninfarct op jonge leeftijd beter voorspellen | dr. A.M. Tuladhar (Radboud UMC)

    Een herseninfarct zet het leven van een slachtoffer en zijn naasten op zijn kop. Het kan leiden tot ernstige lichamelijke klachten (o.a. minder kracht in armen of benen). Ook zijn patiënten vaak extreem moe, somber of kunnen zich moeilijk concentreren. Tuladhar gaat onderzoeken of een MRI-scan kan voorspellen of en welke problemen een jonge patiënt na een herseninfarct kan verwachten.

30 jaar: 200 beurzen, 55 miljoen
Dit jaar bestaat het Dekker-programma 30 jaar. De afgelopen drie decennia heeft de Hartstichting 200 beurzen uitgereikt en in totaal 55 miljoen euro geïnvesteerd in talentontwikkeling. Van alle onderzoekers die de hoogste beurs hebben ontvangen is de meerderheid (85%) hoogleraar geworden. Dat is niet alleen van belang voor de carrière van de onderzoeker, maar ook voor de ontwikkeling van het onderzoeksveld.
Hartstilstand voorkomen
De onderzoeken hebben belangrijke resultaten opgeleverd voor hart- en vaatpatiënten. Bijvoorbeeld op het gebied van hartstilstand: dankzij de ontdekking van erfelijke factoren die hartritmestoornissen (en daardoor een hartstilstand) kunnen veroorzaken, kunnen artsen mensen met zo’n erfelijke aanleg opsporen en behandelen voordat zij een hartstilstand krijgen. Ook op het gebied van bepaalde hersenbloedingen is veel vooruitgang geboekt. Artsen kunnen mensen met een grote kans op een aneurysma nu screenen, zodat een dergelijke bloeding kan worden voorkomen.
Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Met deze onderzoeksbeurzen geven we toptalent de kans zich maximaal te ontwikkelen als wetenschapper en belangrijk innovatief onderzoek te doen. De afgelopen decennia heeft dat voor prachtige resultaten gezorgd. Ik zie uit naar de toekomst waarin we nieuwe, praktische en maatwerk oplossingen voor de patiënt aandragen. Het is noodzakelijk dat we de forse stijging van het aantal hart- en vaatpatiënten een halt toeroepen en patiënten een betere behandeling bieden.”
Over de Dekkerbeurzen
De Dekkerbeurzen worden jaarlijks toegekend aan talentvolle wetenschappers op het gebied van hart- en vaatziekten. De beurzen zijn vernoemd naar dr. Bart Dekker, die van 1971 tot 1987 medisch directeur van de Hartstichting was. Met het Dekker-programma wil de Hartstichting de carrières van toponderzoekers stimuleren om excellent onderzoek te doen en oplossingen te creëren voor hart- en vaatpatiënten. Bij de selectie van de beurzen wordt dan ook beoordeeld op de kwaliteit van de onderzoeker én de kwaliteit van het onderzoek.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen