Mensenrechten bemanning Women on Waves

Array

De abortusboot van Women on Waves heeft de territoriale wateren van het Centraal-Amerikaanse Guatemala verlaten.
Dit hebben de plaatselijke autoriteiten volgens media in de regio zondag bekendgemaakt.
De boot werd afgelopen woensdag bij aankomst in een haven aan de zuidkust van het land aan de ketting gelegd. Marine en leger verhinderden toegang tot het Nederlandse schip. De zeskoppige bemanning, onder wie een Nederlandse en meerdere Amerikanen, mocht niet van boord.

Ze zouden een toeristenvisum hebben en niet hebben gemeld dat ze voor een soort medische organisatie werken. Verder is het in Guatemala verboden een ongeboren baby in de buik van de moeder dood te maken, tenzij dat het leven van de moeder redt.

De Guatemalteekse strijdkrachten hebben zondag gemeld dat het schip de territoriale wateren uit is, maar zeiden niet waar de boot naartoe gaat.

Mensenrechten
De militaire interventie heeft aangetoond dat het recht op abortus niet alleen over vrouwen mensenrechten en gezondheid gaat maar fundamenteel over democratische vrijheid.

Tijdens de campagne in Guatemala zijn de volgende schendingen van de mensenrechten begaan tegen de bemanning van Women on Waves:

  • Article 8. Everyone has the right to an effective remedy by the competent national tribunals for acts violating the fundamental rights granted him by the constitution or by law.
  • Article 9: No one shall be subjected to arbitrary arrest, detention or exile
  • Article 10.Everyone is entitled in full equality to a fair and public hearing by an independent and impartial tribunal, in the determination of his rights and obligations and of any criminal charge against him.
  • Article 11. (1) Everyone charged with a penal offence has the right to be presumed innocent until proved guilty according to law in a public trial at which he has had all the guarantees necessary for his defence.(2) No one shall be held guilty of any penal offence on account of any act or omission which did not constitute a penal offence, under national or international law, at the time when it was committed. Nor shall a heavier penalty be imposed than the one that was applicable at the time the penal offence was committed.
  • Article 13. (1) Everyone has the right to freedom of movement and residence within the borders of each state. (2) Everyone has the right to leave any country, including his own, and to return to his country.
  • Article 19. Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.
  • Article 20. (1) Everyone has the right to freedom of peaceful assembly and association. (2) No one may be compelled to belong to an association.
Nationale en internationale rechten van de mensgroepen en internationale organisaties hebben hun steun uitgesproken en de interventies van de Guatemalteekse autoriteiten.  aan de kaak gesteld de acties van de
Resultaat van de campagne:
  • Meer dan 60 vrouwen belde de hotline voor een veilige abortus in 2 dagen en WoW is erin geslaagd om hen te helpen door hen door te verwijzen naar partnerorganisaties.
  • Het abortusschip was het nieuws van de krantekoppen in Guatemala gedurende 3 dagen en alle van de internationale pers.
  • De campagne vraagt ook aandacht voor de schendingen van de rechten van de mens van de vrouwen door de restrictieve abortuswetgeving en kreeg aandacht van het publiek door te informeren over abortus pillen

Met het oog op de toekomstige vrijheid om vredezaam te protesteren en activisme in Guatemala te garanderen zijn alle deelnemende organisatie overeengekomen het besluit aan te vechten.  Het is heel belangrijk om door te gaan met de juridische strijd tegen de uitzetting van de bemanning bij het InterAmerikaanse Hof voor de rechten van de mens.

Bron: schendingen van de mensenrechten

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen