Advertentie

Vooral fijnstof verhoogt risico op longontsteking omwonenden pluimveehouderij

Array

Een pluimveehouderij stoot veel fijn stof uit. Dit is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. In een tweede onderzoek rondom Tilburg is voor het eerst naar de samenstelling van de bacterieflora in de keel van patiënten gekeken. Uit DNA-analyse van deze bacterieflora van 126 patiënten in de buurt van een pluimveebedrijf blijkt een verstoring van de keelbacteriepopulatie. Vooral de pneumokok is meer aanwezig in de keel bij mensen die rond een pluimveehouderij wonen. Deze pneumokok vergroot de kans op een longontsteking.  Anders dan bij de Q-koorts-gevallen rond geitenboerderijen, lijkt het er dus niet op dat een specifieke bacterie uit de pluimveehouderij de oorzaak is. Grootschalige uitstoot van stofdeeltjes speelt de altijd al aanwezige pneumokok in de kaart.

De hypothese van het verstoorde evenwicht in de keelbacteriepopulatie zong al een tijdje rond. Mensen worden niet direct ziek van kippenstof, maar door de dysbalans van de keelbacterieflora waardoor ze meer vatbaar worden voor de longontstekingsbacterie.

Onderzoek gezondheidsrisico’s omwonenden veehouderijbedrijven

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht de gezondheidsrisico’s van onder andere pluimveebrdijven voor omwonenden.

Via deze bedrijven komen dus veel fijn stof in het milieu. Mensen die in een straal van 1 kilometer van een pluimveehouderij wonen hebbben extra risico op het krijgen van een longontsteking. Vooral pluimvee stoot veel stof uit. Dit onderzoek maakt duidelijk dat de gezondheidsrisico’s zijn voor omwonenden van pluimveehouderijen meer risico lopen. Gemeenten kunnen de onderzoeksresultaten gebruiken om lokaal verantwoorde besluiten te nemen over veehouderijen in de woonomgeving. Mocht een landelijke norm nodig zijn, dan zal de Rijksoverheid die instellen.

Fijnstof ook negatief voor MS-, COPD-, muco en lupus-patiënten

Eerder werd al bekend dat COPD-patiënten die in de buurt van veehouderijen meer complicaties hebben van hun ziekte. Deze bevindingen hebben mogelijk ook effect of de inzichten bij mensen die lijden aan MS-, COPD-, muco en lupus-patiënten.  Tot nu toe is er nog weinig onderzoek gedaan naar ziektes zoals lupus, mucoviscidose, MS en COPD. Het is wel bewezen dat schonere lucht de levenskwaliteit van deze patiënten drastisch verbetert. Er is niet allen een relatie tussen de mate dat fijnstof aanwezig is en het voorkomen van infecties maar ook bij het ontwikkelen van longproblemen, hartproblemen en huidproblemen.

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen