Europese primeur: Gewichtloos revalideren met Zero-G

Array

De Sint Maartenskliniek presenteert vandaag, als eerste revalidatiecentrum in Europa, een unieke innovatie: de Zero-G. Met de aanschaf van de Zero-G breidt de kliniek haar zorg voor revalidatiepatiënten uit met een innovatief nieuw trainingsmiddel. Hiermee verwacht de gespecialiseerde kliniek uit Nijmegen met haar patiënten eerder te kunnen starten met gerichte sta- en looptraining. Uiteindelijk verwacht men dat de Zero-G bijdraagt aan een betere kwaliteit van de loopfunctie en het sneller behalen van de trainingsdoelen van de patiënt.

De Zero-G is een apparaat dat het gewicht van de revalidant overneemt zodat deze wordt ontlast tijdens het leren staan en lopen. De patiënt wordt gedeeltelijk ondersteund middels een soort parachute harnas dat via een looprails is bevestigd aan het plafond en kan zich hiermee vrij verplaatsen in de ruimte. De Zero-G past de mate van gewichtsondersteuning aan aan de positie van de patiënt en beweegt proactief mee zonder te trekken. Daardoor maakt de Zero-G het de patiënt gemakkelijker, doordat het minder kracht kost om te oefenen en er meer focus is op het verbeteren van de coördinatiepatronen. “Je kunt er allerlei oefeningen op doen die je anders niet kan doen omdat het fysiek te zwaar is voor de patiënt. Zo wordt er een omgeving gecreëerd waarin er voor de patiënt meer mogelijkheden zijn om te experimenteren met zijn/haar eigen mogelijkheden”, aldus Hennie Rijken, fysiotherapeut aan de Sint Maartenskliniek.

Toegevoegde waarde Zero-G

In de meeste gevallen kan pas worden gestart met leren lopen als de patiënt kan staan, van daaruit kunnen immers de eerste stapjes worden gezet. Met de Zero-G kan er nu eerder worden begonnen met looptraining. “Dit apparaat is een belangrijke toegevoegde waarde voor ons revalidatiecentrum. Het aanbod is nu nog completer en biedt meer trainingsmogelijkheden voor revalidanten.

Veilig vallen

Een belangrijk aspect van de Zero-G is de veiligheid die het voor de patiënt biedt. De patiënt hangt in een parachute harnas en kan niet vallen. Bovendien ziet het ‘val motion capture systeem’ van de Zero-G een mogelijke val van de patiënt aankomen en reageert daarop. Hierdoor kan de patiënt steeds op de grens van zijn mogelijkheden oefenen. Volgens fysiotherapeut Hennie Rijken is dit goed voor het zelfvertrouwen van de patiënt. “Patiënten zijn vaak onzeker doordat ze de controle over hun lichaam kwijt zijn en de angst hebben om te vallen. In deze veilige omgeving durven ze wellicht meer en kunnen zo hun doelen sneller bereiken”, verwacht Hennie.

Voor wie?

De Zero-G biedt de mogelijkheid om op veel momenten tijdens het revalidatieproces laagdrempelig  in te zetten met veel verschillende trainingsdoeleinden. De Sint Maartenskliniek verwacht jaarlijks ongeveer 160 van haar patiënten te behandelen met de Zero-G. Bijvoorbeeld Patiënten die coördinatieproblemen ervaren met lopen zoals door letsel na een ongeval, een CVA of dwarslaesie. Of patiënten met spierkracht- en spierspanningsproblemen zoals door spasmen.

Patient gedreven innovatie

Wat de Zero-G bijzonder maakt is het feit dat hij voor en door een revalidatie patiënt is ontwikkeld. Joe Hidler, directeur Aratech (VS), kwam tot deze uitvinding omdat hij zelf door een ongeval in een rolstoel zit. Vanuit zijn eigen ervaringen met revalideren kwam hij op het idee van de Zero-G. Uitgangspunt is dat door de gewichtloosheid je veel vrijer bent om te (leren) bewegen. Op 9 maart as. is Joe Hidler in Nederland en geeft een presentatie over de Zero-G op het Health Valley Event waar de Sint Maartenskliniek als een van de hoofdsponsors aan deelneemt.

Bekijk hier het filmpje van de Zero-G.

Bron: Maartenskliniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen