Biomarkers geven beter zicht op longschade na openhartoperatie

Array

Biomedisch ingenieur Gerwin Engels onderzocht hoe hij longschade na een operatie kan opsporen en voorkomen. Hiervoor ontwikkelde hij een set specifieke ‘biomarkers’, lichaamseigen stoffen waarvan de concentratie verandert bij longschade. Hiermee onderzocht hij hoe de longschade na een openhartoperatie is te verminderen. Engels concludeert dat de biomarkers zijn te gebruiken om het effect op longschade te meten bij nieuwe chirurgische ingrepen en/of medische apparatuur

Beter zicht op longschade na openhartoperatie

Patiënten blijken na een openhartoperatie vaak enige schade aan hun longen te hebben, vermoedelijk door het gebruik van een hart-longmachine. Tot nu toe was er geen gerichte manier om longschade te meten, artsen keken vooral naar fysiologische parameters of biomarkers die wijzen op een vorm van ontsteking in het lichaam.

Engels onderzocht of biomarkers voor longschade bruikbaar zijn voor het identificeren en kwantificeren van longschade na openhartoperaties. Hij testte het effect van verschillende maatregelen om postoperatieve longschade te verminderen, wat vervolgens meetbaar zou moeten zijn door een verlaging van biomarkers voor longschade in het bloed.

Hij vond inderdaad dat een operatie zonder het gebruik van een hart-longmachine (off-pump methode) zorgde voor minder longschade, wat ook was te zien in een lagere plasmaconcentratie van biomarkers voor longschade. Dit gold ook voor een studie waarbij intraoperatieve cell salvage (het teruggeven van bloed dat de patiënt tijdens de operatie verloor) werd toegepast tijdens openhartchirurgie.

Engels concludeert dat biomarkers voor longschade zijn te gebruiken om het effect op longschade te meten bij nieuwe chirurgische ingrepen en/of medische apparatuur. Voor dit doeleinde is een panel van alveolaire type I en II biomarkers samen met fysiologische parameters het meest informatief.

Gerwin Engels studeerde biomedische technologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek vond plaats op de afdelingen Biomedical Engineering en Cardiothoracale chirurgie van het Kolff Instituut. De titel van zijn proefschrift is ‘Biomarkers of lung injury in cardiothoracic surgery’. Hij werkt inmiddels als onderzoeker bij HaemoScan bv.

Proefschrift: http://hdl.handle.net/11370/d276b24a-5625-4a76-a069-2aa621fa1dd9
Biomarkers of lung injury in cardiothoracic surgery
Promotie:ir. G.E. (Gerwin) Engels
Wanneer:05 april 2017
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. M. (Massimo) Mariani, G. Rakhorst
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen