ZN verkent waarden in de zorg voor meer inzicht en begrip

0
635

“Op grond van een gesprek over waarden kun je vertrouwen winnen en verbinden. Dat is een stuk moeilijker op basis van standpunten.” ZN-voorzitter André Rouvoet vat daarmee bondig samen waarom ZN een zogenoemde waardenkaart voor de zorg heeft gemaakt in samenwerking met De Argumentenfabriek.

De Waardenkaart Zorg bevat alle waarden die van belang zijn in de zorg binnen de negen waardenclusters: vrijheid, rechtvaardigheid, puurheid, loyaliteit, hiërarchie, empathie, continuïteit, kwaliteit en nut. Voor het opstellen van de kaart heeft ZN bijna tweehonderd mensen geraadpleegd, variërend van zorgprofessionals en wetenschappers tot bestuurders en zelfs kinderen.

Met deze Waardenkaart is het mogelijk om van verschillende personen of actoren de waarden in beeld te brengen. Dit inzicht in elkaars waarden vergroot de onderlinge verbondenheid, helpt om elkaars drijfveren te begrijpen en maakt het mogelijk om te komen tot weloverwogen besluitvorming en beter beleid.

Afgelopen week is de Waardenkaart besproken tijdens een bijeenkomst van het Platform Zó werkt de zorg (ZWDZ). ZN participeert in dit platform waar diverse zorgpartijen samenwerken om betrouwbare, overzichtelijke en onafhankelijke informatie over de zorg beschikbaar te maken.

Binnenkort verschijnt de Waardenkaart Zorg op de website zowerktdezorg.nl.

Bron: ZN