Evaluatie van eenvoudige tests voor infectieziekten

Er bestaan diverse diagnostische tests voor infectieziektes zoals malaria, tuberculose, hiv en hepatitis C, geschikt voor gebieden met beperkte middelen. Deze zogenaamde Point of Care-testen verschillen nogal in kwaliteit en nauwkeurigheid, aldus onderzoekster Kosack. Zij onderzocht diverse van deze ‘diagnostische sneltesten’. Haar onderzoek biedt een leidraad voor ministeries van Volksgezondheid en organisaties zoals Artsen zonder Grenzen, om keuzes te maken voor de ‘beste’ testen binnen de context van het gebied waar ze worden gebruikt.

Kosack ontdekte dat eigenschappen als gevoeligheid (malaria), specificiteit (hiv), en gemak van interpretatie, niet altijd optimaal zijn. Voor een correcte diagnose is het essentieel om rekening te houden met deze eigenschappen. Een handzaam apparaat om de nierfunctie te beoordelen bleek voldoende nauwkeurig voor het detecteren van pathologische waarden. Maar een semi-kwantitatieve sneltest om de schildklierfunctie te beoordelen had onvoldoende specificiteit, en positieve uitslagen met deze test dienen middels een andere methode bevestigd te worden.

Diagnostische testen

In haar proefschrift beschrijft Kosack mogelijke overwegingen bij het selecteren van diagnostische testen. Daarbij worden tekortkomingen benadrukt die een goede kwaliteit en veilig gebruik van diagnostische testen en instrumenten in de weg staan, bij gebruik in gebieden met beperkte middelen.

Cara Kosack: ‘Point-of-care diagnostic tools: Selection, evaluation and implementation in resource-constrained settings’.
Promotor: prof. dr. P.R. Klatser
Co-promotor: dr. A.L. Page

Bron: AMC

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen