Mooie uitdaging voor mensen met diabetes

Vanaf 23 mei organiseren diabetesverpleegkundigen van het Spaarne Gasthuis samen met FysioEpert, fysiotherapie Teding van Berkhout en de huisartsen Leonard Springer een 16-weekse wandeltraining. Samen met maximaal 30 deelnemers bereiden ze zich stapsgewijs voor op de Nationale Diabetes Challenge in september. De training is bedoeld voor mensen met diabetes, maar ook anderen die graag aan hun conditie willen werken zijn van harte uitgenodigd om mee te doen.


Diabetes komt heel veel voor. In Nederland hebben naar schatting 1 miljoen mensen diabetes. Diabetes is een aandoening die leidt tot een te hoog glucosegehalte in het bloed. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid op de korte en lange termijn.

Bewegen helpt complicaties te voorkomen

Diabetesverpleegkundige Ilona Verschoor: “In de behandeling van diabetes wordt een gezonde leefstijl steeds belangrijker. Regelmatig sporten en bewegen kan complicaties op latere leeftijd voorkomen. Het helpt je bloedglucosewaarden onder controle te houden/krijgen, waardoor je je beter, gezonder en zelfverzekerder voelt. Als diabetesverpleegkundigen zien wij elke dag het positieve effect dat beweging heeft op de gezondheid. Maar we zien ook dat het voor sommige mensen lastig is om in beweging te komen. Wij willen ze graag helpen om het rustig op te bouwen en aan den lijve te ondervinden wat regelmatig bewegen voor ze kan betekenen.”

Wat houdt de challenge in?

Vanaf 23 mei gaan we 16 weken lang elke week samen wandelen. In kleine stappen trainen wij samen met de deelnemers zodat we klaar zijn voor de Nationale Diabetes Challenge Week van 25 t/m 30 september 2017. Het doel is om dan 4 dagen achtereen te wandelen. 3 dagen in onze eigen omgeving. De laatste dag (30 september) komen alle teams van Nederland bijeen op sportcentrum Papendal in Arnhem. Gezamenlijk leggen we dan de laatste kilometers af en we finishen op het Challenge Diabetes Festival.

Meedoen?

Er is plek voor 30 deelnemers. Het project is in eerste instantie voor mensen met diabetes, maar bewegen is natuurlijk goed voor iedereen. Ook anderen die hun conditie willen verbeteren kunnen meedoen. Wilt u meedoen met de challenge van het Spaarne Gasthuis? Neem dan contact op via (023) 224 20901 of [email protected]nl

25 april – informatieavond diabetes en bewegen

Programma voor mensen die willen deelnemen aan de challenge, maar ook anderen die meer willen weten over bewegen bij diabetes.

Sprekers:
  • Internist – het effect van bewegen op bloeddruk, cholesterol en bloedglucose
  • Fysiotherapeut – hoe bouw je op van een matige conditie naar een goede conditie, hoe beweeg je gezond?
  • Ervaringen diabetes challenge 2016
  • Diabetesverpleegkundige – wat is de Nationale Diabetes Challenge, voor wie, wanneer, einddoel: landelijke afsluiting in september

Waar en wanneer?
25 april, 20.00 uur
Spaarne Gasthuis, Haarlem Zuid (Amfitheater)

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Met de NDC wil de BvdGF een structurele bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes in Nederland. Met ondersteuning van de BvdGF organiseren lokale zorgprofessionals overal in Nederland een lokale wandel challenge om de gezondheid van haar patiënten te verbeteren. Meer informatie op
www.nationalediabeteschallenge.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen