Rechtszaak tegen oud-directeur spermabank Bijdorp krijgt rare wending

Array

Deze week is bekend geworden dat de heer Karbaat op 11 april is overleden. De heer Karbaat was de arts en oud-directeur van de spermakliniek die wegens misstanden werd gedaagd. De zitting van 12 mei aanstaande in de zaak die families met donorkinderen, die zijn ontstaan met behulp van spermakliniek Bijdorp, krijgt zo een nare wending. Het overlijden van de heer Karbaat betekent overigens niet dat er dan ook direct een einde komt aan de procedure, aldus Kinderrechtenorganisatie Defence for Children, Stichting Donorkind en advocaat Bueters van advocatenkantoor Jansen & Van Gaal, die de families bijstaan. Zij laten weten dat er ondanks het overlijden nog methoden zijn om het DNA van de heer Karbaat te vergelijken met het DNA van zijn vermeende donorkinderen.

De ouders en kinderen keken uit naar de zitting die voor hen het einde betekent van de jarenlange onrust en onzekerheid die de oud-directeur door zijn onzorgvuldig handelen heeft veroorzaakt binnen de gezinnen. Ook de geruchten over vermeend donorschap van de heer Karbaat zelf zijn dagelijkse zorgen die zij met zich meedragen. Naast onzekerheid over afstamming beklagen de ouders en kinderen zich over onzorgvuldige screening van donoren, en het overschrijden van het afgesproken maximale aantal van zes donorkinderen per donor.

Condoleance

Laura Bosch, jurist bij Defence for Children: “Hierbij willen wij onze condoleance en medeleven overbrengen voor de familie en nabestaanden van de heer Karbaat. Wij begrijpen dat deze zaak belastend is voor de nabestaanden in deze moeilijke tijd. Tegelijkertijd willen wij ook aandacht vragen voor de moeilijke situatie van de groep donorkinderen en hun families die in voortdurende onzekerheid moeten leven over hun afstamming. Wij hopen dat er een zorgvuldige en passende oplossing voor deze ingewikkelde situatie kan worden gevonden.”

VN-Kinderrechtenverdrag

Het recht op afstammingsgegevens dat is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag schrijft voor dat ieder kind het recht heeft om te weten wie zijn ouders zijn. De Nederlandse overheid is als partij van het VN-Kinderrechtenverdrag verantwoordelijk voor het waarborgen van het recht op afstammingsinformatie van kinderen. Om de kinderen en ouders tegemoet te komen in de onzekerheid over hun afstemming roepen de organisaties familieleden van de heer Karbaat op om vrijwillig DNA af te staan middels een wangslijmafname, zodat ook zij deze periode kunnen afsluiten. Familieleden kunnen contact opnemen met de betrokken organisaties en de advocaat om hierover te overleggen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen