Vloggend op onderzoek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Array

Kinderen die een longfunctieonderzoek krijgen in het ziekenhuis, zijn van tevoren vaak een beetje gespannen omdat ze niet precies weten wat er gaat gebeuren. Daarom riep het JBZ de hulp in van de 11-jarige vlogger Simon Schellekens uit Boxtel. Want wie kan beter uitleggen aan kinderen hoe het is om een onderzoek te krijgen dan een kind zelf? Vanaf vandaag kunnen kinderen Simon volgen tijdens zijn longfunctieonderzoek. Zijn vlog is te bekijken op de kinderwebsite www.halloziekenhuis.nl.

Vlogger op bezoek

Simon maakt al langer vlogs op zijn eigen YouTube-kanaal. Met zijn Brabantse accent en enthousiasme geeft hij je een kijkje in zijn leven. Op de vraag of hij het Jeroen Bosch Ziekenhuis wilde helpen om de voorlichting voor kinderen verder te verbeteren, twijfelde Simon geen moment. “Ik vond het echt kei leuk dat het ziekenhuis juist mij gevraagd heeft. Echt super leuk om een vlog te maken waar ik andere kinderen ook nog eens mee kan helpen.”

Vloggen in een ziekenhuis is zeker geen vanzelfsprekendheid. Wegens de privacy van patiënten en bezoekers is het normaal gesproken niet mogelijk om te filmen in het ziekenhuis. Voor Simon maken we graag een uitzondering.

Kind in de regie

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is altijd opzoek naar manieren om kinderen zo goed mogelijk voor te lichten en te betrekken bij hun zorg. Dat doen we niet alleen als kinderen in het ziekenhuis zijn; het begint al thuis. Op de kinderwebsite www.halloziekenhuis.nl geven we op een voor kinderen begrijpelijke manier uitleg over verschillende onderzoeken en behandelingen. Ook kunnen kinderen op de website lezen wie er in het ziekenhuis voor ze zorgt, en hoe hun kamer eruit ziet als ze een nachtje moeten blijven slapen.

In januari ontving het Jeroen Bosch Ziekenhuis als eerste ziekenhuis alle vijf de keurmerken van stichting Kind en Ziekenhuis. De stichting reikt Bronzen, Zilveren en Gouden Smileys uit aan zorgorganisaties die in het bijzonder rekening houden met de behoeftes van jonge patiënten.

Longfunctieonderzoek

Een longfunctieonderzoek geeft de arts informatie over hoe de longen en luchtwegen werken. Tijdens het onderzoek blaast een kind in een mondstuk dat is aangesloten op een computer (het longfunctieapparaat). Voor een waarheidsgetrouw testresultaat is het belangrijk dat kinderen op de juiste manier in- en uitademen. Longfunctieanalist Judith moedigt Simon enthousiast aan om zo goed mogelijk zijn best te doen. “Een longfunctieonderzoek vraagt echt om een stukje inzet van de kinderen. Het is erg fijn dat ze in de vlog nu kunnen zien wat ze precies moeten doen. In de vlog zien ze dat het onderzoek helemaal niet eng is en geen pijn doet. Een kind is zo beter voorbereid en minder angstig.”

Stichting Vrienden

De vlog is financieel mogelijk gemaakt door De Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dankzij de Stichting beschikt het ziekenhuis over een kinderwebsite www.halloziekenhuis.nl, waar nog veel meer filmpjes te vinden zijn. Meer informatie over deze en andere projecten vindt u op www.vriendenjbz.nl.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen