Nieuwe patiëntenfolder voor vertrouwen en goed gebruik merkloze medicijnen

0
528
Collegelid Dr. Annemiek van Rensen overhandigt eerste exemplaar van folder Merkloze medicijnen aan Gerardine Willemsen, voorzitter ReumaZorg Nederland. Van Rensen is CBG-Collegelid patiëntenparticipatie.

Zeven van de tien medicijnen die patiënten op recept ophalen bij de apotheek, zijn merkloos. Over deze merkloze medicijnen bestaan veel vragen bij patiënten en consumenten. De antwoorden daarop staan vanaf vandaag in een folder met eenvoudige tekst en veel beeld. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ontwikkelde deze samen met tien patiëntenorganisaties, waaronder de Consumentenbond en de Patiëntenfederatie Nederland.

Met de folder wil het CBG een bijdrage leveren aan het vertrouwen in en goed gebruik van merkloze medicijnen. Apothekers, artsen en patiëntenorganisaties kunnen de folder kosteloos bestellen bij het CBG.

Wisselen van merkloos medicijn

Deze nieuwe folder sluit aan bij de actuele discussies over het wisselen van en naar merkloze medicijnen. Vrijdag 19 mei 2017 promoveert CBG-beoordelaar en onderzoeker Yang Yu ook op dit thema. De conclusie van het onderzoek van Yu luidt: “Merkloze medicijnen kunnen veilig uitgewisseld worden. Hetzelfde geldt voor merkloze medicijnen onderling.” Prof. dr. Bert Leufkens, voorzitter van het CBG, beaamt dat mensen kunnen vertrouwen op generieke medicijnen. “Om dat vertrouwen te behouden is het belangrijk om de patiënt voor ogen te houden als er gewisseld wordt. Want: generieke medicijnen zijn net zo werkzaam en veilig als de originele medicijnen, maar niet iedere patiënt is hetzelfde. Minder wisselen, goede voorlichting en het bieden van een oplossing op maat als een patiënt klachten heeft: dit versterkt het vertrouwen in de medicijnen en het goede gebruik ervan.”

Soort “kopie” een merkmedicijn in een ander jasje

Een merkloos medicijn is een soort ‘kopie’ van een merkmedicijn. Een merkloos medicijn werkt hetzelfde als het merkmedicijn. Dat is van tevoren uitgebreid onderzocht. Wel kan het er anders uitzien, een andere verpakking hebben, of anders smaken. Andere woorden voor merkloze medicijnen zijn ‘generieke medicijnen’, of generieken. Merkloze medicijnen worden op de markt gebracht als het octrooi van het originele merkmedicijn verlopen is. Dit is vaak het moment waarop mensen wisselen of ‘overstappen’ van merkmedicijn naar merkloos medicijn.

Bron: CBG-MEB

 

Vorig artikelFeestelijke onthulling kunstwerk LUCE bij ziekenhuis
Volgend artikelVoorleesmarathon op Wereld MS Dag
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.