Tijdig onderkennen van slikproblemen bij MS kan levens redden

0
3330
Man with 'heat spot' over throat, close-up (Digital Composite)
MS-expertisecentrum deelt specialistische kennis over de behandeling van de gevolgen van MS met professionals.

Er moet meer aandacht komen voor de gevolgen van multiple sclerose (MS), vind MS-Expertisecentrum Nieuw Unicum. Want als rekening gehouden wordt met de complexiteit van de klachten bij MS, is een effectieve behandeling van die gevolgen goed mogelijk. Patiënten hebben vaak met elkaar samenhangende klachten als spasticiteit, pijn en extreme vermoeidheid. Bovendien zijn er problemen op het gebied van (ver)slikken, cognitie & stemming, communicatie, mobiliteit en darm- en blaaswerking. Daarom vond op woensdag 31 mei, Wereld MS dag, de eerste MS-scholing plaats. Nieuw Unicum deelde op deze bijzondere dag kennis met professionals om de behandeling van mensen met MS in hun eigen praktijk of instelling te optimaliseren. De ontwikkeling van de MS-scholing is mogelijk gemaakt door Sanofi Genzyme.

Geen genezing, wel behandeling

Voor MS is helaas nog geen genezing mogelijk, wel zijn er effectieve behandelingen beschikbaar om de ontstekingsaanvallen zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is er veel mogelijk in de behandeling van de gevolgen van MS. Daarin heeft Nieuw Unicum veel ervaring. Ook wereldwijd is dit zorgcentrum uniek; nergens verblijven zoveel mensen met MS onder één dak. De kennis en ervaring is gebundeld in het MS-expertisecentrum waar verschillende in MS gespecialiseerde behandelaars nauw met elkaar samenwerken.
Op Wereld MS Dag kwamen huisartsen, specialisten ouderen geneeskunde, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten, revalidatieartsen en verpleegkundigen bijeen in MS-Expertisecentrum Nieuw Unicum om kennis op te doen met als doel de zorg  aan mensen met MS in hun eigen praktijk of instelling te optimaliseren.

Zo was er specifieke aandacht voor slikproblemen bij MS. Dit is een probleem dat vaak voorkomt, maar niet altijd gesignaleerd wordt. Vaak hebben mensen met MS niet door dat zij last hebben van slikproblemen met mogelijk longontstekingen en soms zelfs overlijden tot gevolg.

Opening van MS-scholing door de heer Cohen

Hoe ingrijpend deze ziekte kan zijn weet oud PvdA leider en oud burgemeester van Amsterdam, de heer Cohen, als geen ander. Hij heeft twee jaar geleden zijn vrouw verloren aan MS. Ook zij had moeite met slikken, wat haar uiteindelijk het leven heeft gekost. De heer Cohen is voorzitter van het  bestuur van MS Nederland en betrokken bij Stichting MS Research als lid van het comité van aanbeveling. “Haar leven was zo anders gelopen als ze die klote ziekte niet had gehad” gaf hij aan in een interview kort na haar overlijden en daarmee geeft hij de impact van de ziekte heel duidelijk weer. MS verandert je leven. De heer Cohen is nauw betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar en behandeling van MS en opende dan ook graag deze eerste scholing over de multidisciplinaire behandeling van de gevolgen van MS op Wereld MS dag.

Bron: Stichting Nieuw Unicum