Ouderen bewegen te weinig

Ouderen bewegen te weinig, zo blijkt uit onderzoek onder het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds. Maar liefst 2 op de 3 ouderen (55+) voldoen niet aan de zogenaamde ‘fitnorm’*. Dit betekent dat zij minder dan 1 uur per week intensieve lichamelijke activiteiten verrichten.

Daarnaast voldoet 1 op de 4 ouderen niet aan de beweegnorm**: zij besteden minder dan 2 uur per week aan bijvoorbeeld tuinieren, boodschappen doen of een stukje wandelen. 4% van de ouderen is zelfs minder dan een half uur per week in beweging. Dat terwijl bewegen en sport op latere leeftijd zorgen voor een betere lichamelijke en fysieke gesteldheid.

Het Nationaal Ouderenfonds onderkent het belang van bewegen voor ouderen. Daarom heeft deze stichting in samenwerking met de Eredivisie het OldStars-programma ontwikkeld. Met OldStars kunnen ouderen op een verantwoorde manier aan ‘walking football’ doen. Walking football is voetbal voor 60-plussers met aangepaste regels, zoals wandelen in plaats van rennen.

“Door het aanpassen van sporten, kunnen ouderen blijven bewegen en doen ze sociale contacten op”, zegt Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. “Ons streven is dat elke sport nadenkt over aanpassingen voor ouderen. Iedere club heeft een jeugdcommissie, maar niet iedere club heeft een ouderencommissie. Als Ouderenfonds kijken wij actief naar mogelijkheden tot het aanpassen van verschillende sporten.”

Bewegen en sociale contacten

Uit het onderzoek van het Ouderenfonds blijkt tevens dat beweging invloed heeft op de geestelijke gesteldheid van ouderen. Ouderen die nog sporten geven een hoger cijfer voor hun eigen geluk dan de ouderen die gestopt zijn met sporten. Daarnaast geven ouderen die niet sporten beduidend vaker aan méér behoefte te hebben aan sociale contacten dan de ouderen die wel sporten. 55% van de sportende ouderen ziet hun medesporters dan ook als belangrijke sociale contacten.

Ouderenpanel

Het Ouderenpanel bestaat in 2017 uit circa 2.300 55-plussers die meepraten en discussiëren over thema’s voor ouderen. Dankzij de deelnemers van het onafhankelijke Ouderenpanel kan het Nationaal Ouderenfonds onderzoek doen naar en begrijpen wat ouderen vinden van specifieke onderwerpen.

Het Nationaal Ouderenfonds Het Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland met concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de BoodschappenPlusBus, de Zilverlijn, de stranduitjes en de kerstdiners. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden.

* Fitnorm: Tenminste drie keer per week gedurende minimaal 20 minuten zwaar intensieve activiteit waarbij de hartslag en ademhaling versnelt.** Beweegnorm voor ouderen: Een half uur minimaal matig intensieve lichamelijke activiteit (tussen de 3 en 5 MET) op tenminste vijf dagen van de week. Matig intensief betekent voor 55-plussers bijvoorbeeld wandelen of boodschappen doen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen