Dan Ariely geeft voordracht op uitnodiging van Het Joep Lange Instituut

Array

We weten allemaal dat bedrijven als Facebook en Google ons gedrag analyseren om meer advertenties te kunnen verkopen. Waarom kunnen we deze tactiek niet gebruiken om sociale innovaties te ontwikkelen en mensen te helpen om gezonder te leven? Nieuwe technologie kan precies dat doen, en Afrika wijst ons de weg. Het Joep Lange Instituut heeft de gerenommeerd gedragseconoom Dan Ariely uitgenodigd.

Dan Ariely on social innovations for health. Tijdens dit programma, volgende week woensdag 28 juni om 17:30 in De Balie in Amsterdam, gaat Dan Ariely (gerenommeerd gedragseconoom, gespecialiseerd in irrationeel gedrag) op zoek naar hoe digitale innovatie ons gezondheidszorgsysteem kan verbeteren. Ook kijken we naar wat daar de nadelen van zijn.

Ariely stelt dat effectieve gezondheidszorg niet alleen maar draait om medicijnen; menselijk gedrag speelt een evenzo grote rol. Menselijk gedrag is irrationeel. Ariely zal strategieën met ons delen die gedrag kunnen veranderen en mensen kunnen helpen om betere, gezondere keuzes te maken.

Met behulp van digitale technologie kunnen deze strategieën nog effectiever toegepast worden, in het bijzonder in Afrika, waar de nood voor een betere gezondheidszorg het hoogst is. Het Joep Lange Instituut werkt samen met Ariely en test de verschillende digitale interventies in de sloppenwijken van Kenia, met als doel om er voor te zorgen dat deze strategieën zelfs de meest kwetsbare groep kan bereiken.

In Kenia leeft het grootste deel van de bevolking van 2 dollar per dag. Er is een enorme groep mensen die geen toegang heeft tot basale gezondheidszorg. Aan de andere kant heeft zelfs de armste groep mensen wel een mobiele telefoon. Dat betekent dat we voor het eerst in de geschiedenis mensen kunnen bereiken die tot nu toe onzichtbaar waren voor het systeem. Nieuwe sociale interventies kunnen de gezondheidszorg in Afrika democratiseren. Deze digitale mogelijkheden worden geintroduceerd tijdens de premiere van de korte documentaire ‘’The Great Escape”. Hierin zien we de dagelijkse realiteit van het leven in de sloppenwijken, en de nieuwe kansen die digitale technologie biedt om grootscheepse verandering teweeg te brengen.

Ariely en zijn onderzoeksteam werken op dit moment aan manieren om de mensen in Kenia aan te sporen om te sparen voor gezondheidszorg en betere beslissingen te maken. Hiervoor wordt onder andere het nieuwe mobiele M-TIBA platform ingezet. Hoe kan de gezondheidszorg profiteren van technologische innovaties, en wat betekent dit concreet voor iemand in de sloppenwijken van Nairobi? Kan digitale innovatie het gezondheidszorgsysteem positief ontwrichten en meer inclusief maken? En wat kan Nederland hiervan leren?

Professor Dan Ariely wordt beschouwd als een van de beste experts ter wereld op het gebied van irrationeel gedrag. Hij heeft meerdere bestsellers geschreven, populaire TED talks gedaan en zijn column in de Wall Street Journal heeft hem miljoenen fans van over de hele wereld opgeleverd. Hij heeft zijn carrière gewijd aan het begrijpen en veranderen van ons gedrag met als doel er voor te zorgen dat mensen betere en slimmere keuzes kunnen maken die hun leven positief zullen veranderen.

Dit programma wordt in samenwerking met Het Joep Lange Instituut georganiseerd
Het Joep Lange Instituut combineert wetenschap, activisme en pragmatisme met als doel om onwerkbare systemen te veranderen. Hun visie is dat technologische innovatie een revolutie kan betekenen voor de gezondheidszorg. Met technologie kunnen mensen die voorheen onzichtbaar waren aangesloten worden op betere, goedkopere en meer bereikbare gezondheidszorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen