Kun jij leven met je beperking zoals je wilt?

Array
Goede zorg aan mensen met een beperking: Kun jij leven zoals je wilt?

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kijkt of zorgorganisaties goede zorg geven aan mensen met een beperking. De inspectie vindt het belangrijk dat mensen met een beperking zoveel mogelijk het leven kunnen leiden dat zij wensen. En dat ze daar door zorgorganisaties goed bij worden geholpen. Daarom deed de inspectie bij 38 zorgorganisaties onderzoek.
De inspectie sprak met cliënten, ouders en/of familie en begeleiders. Het doel van deze gesprekken was om te kunnen achterhalen of cliënten het leven kunnen leiden zoals zij willen.

Belangrijkste conclusies
  • Uit deze gesprekken bleek dat de meeste zorgorganisaties zich inzetten om de cliënt het leven te laten leiden dat hij of zij wenst. De meeste cliënten zeggen inderdaad te kunnen leven zoals zij dat willen.
  • Uit het onderzoek blijkt dat vertrouwen tussen de cliënt en de begeleider belangrijk is. Wanneer de cliënt de begeleiders vertrouwt, durft hij of zij veel meer te bespreken. De cliënten en de begeleiders zeggen wel dat er steeds minder tijd is voor de gesprekjes tussendoor, omdat begeleiders steeds meer tijd kwijt zijn op kantoor met papierwerk. De inspectie vindt dat zorgorganisaties ervoor moeten zorgen dat er genoeg tijd is voor begeleiders om tussendoor gesprekjes met de cliënt te voeren.
  • Uit het onderzoek blijkt dat cliënten weten dat ze een ondersteuningsplan hebben. Maar vaak is het voor de cliënten niet helemaal duidelijk dat het plan over hen gaat en wat er erin staat. De inspectie vindt dat zorgorganisaties hier meer aandacht aan moeten besteden en de plannen eenvoudiger en gemakkelijker te lezen moeten maken.

Meer weten? Bekijk het filmpje!

Extra aandacht voor cliëntgerichtheid in het toezicht

Video | 17-07-2017Wil je meer weten over dit onderzoek? Kijk dan onderstaand filmpje! Inspecteur Kees de Kok in gesprek met Melinda en Rita over het onderzoek van de inspectie.

Uiteraard hebben we dit onderzoek ook op papier gezet. Lees hier alle resultaten en aanbevelingen (PDF, 298 kB).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen