MSP student presenteert onderzoek tegen kanker op conferentie in Kopenhagen

0
759
Connor Deacon-Price is een recent afgestudeerde student aan het Maastricht Science Programme (MSP). Dat hij zijn onderzoek, dat moet bijdragen aan de strijd tegen kanker, presenteert op een gerenommeerde conferentie is zeer bijzonder. Zeker als je bedenkt dat dit een bachelor-student is, die zich nu al kan meten met PhD-studenten.

Scriptie

Connor heeft verschillende chemische verbindingen ontworpen, gesynthetiseerd en geanalyseerd, in de hoop dat medici in de toekomst meer flexibiliteit krijgen bij het voorschrijven van medicatie tegen kanker.

Connor’s scriptie ging over de synthese en karakterisatie van verschillende chemische verbindingen; een aantal hiervan zijn zelfs nog nooit eerder gemaakt. Het idee hierachter is om te proberen een alternatief geneesmiddel tegen kanker te leveren. De wereld van anti-kanker medicatie wordt momenteel overspoeld door zogenaamde ‘platins’.

Strijd tegen kanker

“Platins zijn chemicaliën met een platina kern, de allerbekendste hiervan is een medicijn genaamd ‘Cisplatin’. Dit is al decennia-lang hét medicijn tegen kanker. Ondanks dat platins erg goed zijn in wat ze doen, geven ze ook veel problemen. “Dit heeft mij gestimuleerd om onderzoek te doen naar een verbreding van de ‘non-platinum-based antineoplastics’.

“Het idee was om chemische reacties uit te oefenen op deze basisstructuur om daarmee de chemische eigenschappen (voornamelijk wateroplosbaarheid) te veranderen. En uiteraard daarna te laten testen als middel tegen kanker; dat gebeurt op dit moment.”

Conferentie

Connor heeft officieel een aanvraag moeten indienen om naar de conferentie in Copenhagen te gaan. Het conferentie-committee heeft een keuze  gemaakt op basis van Connor’s onderzoeks-abstract en zijn motivatiebrief en hem een reis-beurs toegekend. Ondanks dat het niet om een hoog bedrag ging, is het zeer bijzonder. Vergeet niet dat Connor een bachelor-student is, die zich op dit moment kan meten met PhD-studenten.

Connor’s begeleider Dr. Burgert Blom heeft besloten dat het een goed idee zou zijn als zijn student naar Copenhagen zou gaan, omdat Connor’s scriptie aansloot bij het onderzoeksveld dat Dr. Blom aan het opzetten is in Maastricht, in samenwerking met onderzoeksgroepen in Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Afrika. Dit onderzoek gaat over het synthetiseren van ruthenium-gebaseerde structuren, verbonden met tin- en germanium-groepen, welke mogelijk succesvol kunnen zijn in kankerbestrijding.

Recent is een artikel van MSP geaccepteerd voor publicatie, gebaseerd op eerder werk van Blom, dat gerelateerd is aan het onderzoeksveld waar ook Connor’s scriptie zich in begeeft. De naam van deze publicatie: “Synthesis and In Vitro (Anticancer) Evaluation of ?6-Arene Ruthenium Complexes Bearing Stannyl Ligands” en wordt gepubliceerd in open acces journal: Inorganics.

Na MSP

Connor is afgelopen vrijdag afgestudeerd bij Maastricht Science Programme. Na een welverdiende vakantie gaat hij beginnen aan een Master Scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Samen met een nog andere MSP-alumni is hij momenteel op zoek naar een appartement in Amsterdam.

Bron: Universiteit Maastricht

Vorig artikeleHealth-toepassing MijnIBDcoach zorgt voor halvering ziekenhuisopnamen
Volgend artikelAmsterdam overweegt begeleiding informele PrEP
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.