MCL neemt maatregelen tegen MRSA op afdeling neonatologie

Array

Dinsdag 1 augustus 2017 19:17 Op de afdeling neonatologie van het Medisch Centrum Leeuwarden is onlangs door een toevalsbevinding vastgesteld dat een opgenomen patiëntje drager is van de MRSA-bacterie. Uit onderzoek is gebleken dat ook vijf andere patiënten op de afdeling neonatologie drager zijn van de MRSA-bacterie.

De betrokken kinderen zijn er niet ziek van en de kans is heel klein dat ze er ziek van worden. Ze zijn drager van de bacterie, maar er is geen infectie. De ouders van deze kinderen zijn door de kinderarts geïnformeerd.

Verspreiding van MRSA in een ziekenhuis is ongewenst. Het grootste risico is dat bestaande antibiotica door verspreiding van MRSA hun bruikbaarheid in het ziekenhuis verliezen. Patiënten met een sterk verzwakt afweersysteem, bijvoorbeeld patiënten die chemotherapie krijgen, hebben een klein risico op besmetting.

Het MCL neemt maatregelen om mogelijke verdere verspreiding van MRSA een halt toe te roepen. De kinderen die drager zijn van MRSA, zijn inmiddels in isolatie opgenomen.

De afdeling neonatologie wordt op zo kort mogelijke termijn gereinigd en gedesinfecteerd. Om dat mogelijk te maken moet de afdeling leeg zijn. In overleg met de ouders en collega-ziekenhuizen zoeken de kinderartsen de beste oplossing. In een aantal gevallen worden kinderen overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Momenteel geldt een opnamestop; verwacht wordt dat deze zeker enkele dagen zal worden gehandhaafd.

Bezoekers en ouders van kinderen die op de afdeling neonatologie zijn opgenomen moeten tijdelijk rekening houden met extra hygiënemaatregelen op de afdeling.

Bevallingen kunnen in veel gevallen gewoon in het MCL plaatsvinden. Het MCL maakt afspraken met collega-ziekenhuizen om in uitzonderlijke gevallen de bevalling elders te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld als bij voorbaat al duidelijk is dat de pasgeborene extra zorg in een couveuse nodig heeft, zoals bij vroeggeboorte.

In enkele nieuwsmedia was op 2 augustus ten onrechte sprake van ‘ontruiming’ en er worden aan de MRSA-bacterie eigenschappen toegeschreven die volstrekt onjuist zijn.

  • Het MCL benadrukt dat het risico van ziekte door MRSA heel klein is. Dat geldt voor pasgeborenen én voor mensen met een normale gezondheidstoestand. De kinderen die nu drager zijn van de MRSA-bacterie zijn daar niet ziek van en merken helemaal niets van de aanwezigheid van deze bacterie. Meer informatie: zie de pagina van onze afdeling hygiëne en infectiepreventie. Onder het kopje ‘folders’ vindt u uitgebreide informatie.
  • De neonatologieafdeling, waar de bacterie is aangetroffen, moet worden gedesinfecteerd. Dat kan alleen effectief gebeuren als de afdeling leeg is. Een opnamestop, in combinatie met overplaatsing naar collega-ziekenhuizen of ontslag naar huis van de opgenomen baby’s moet er binnen tijdbestek van naar verwachting enkele dagen toe leiden dat deze desinfectie kan plaatsvinden. Er is zéker geen sprake van acute ontruiming of evacuatie.
  • We blijven informatie geven via onze website.

Bron: MCL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen