Hartcentrum Amphia brengt 750e hartklep in via de lies

Array

Specialisten van Hartcentrum Amphia hebben onlangs de 750e hartklep via de lies ingebracht bij een patiënt met een slecht werkende hartklep. Doordat de kunstmatige hartklep wordt ingebracht via de lies, wordt een zware en belastende openhartoperatie voorkomen. Met name voor ouderen en kwetsbare patiënten is dit een uitkomst. De techniek is tien jaar geleden voor het eerst toegepast. Inmiddels voert Amphia bijna tweehonderd ingrepen per jaar uit.

Symposium ‘Innovatie in het hart van Breda’

Hartcentrum Amphia is vooruitstrevend in de ontwikkeling en inzet van nieuwe behandelmethodes op gebied van cardiologie en cardio-thoracale chirurgie. Daarbij wordt nauw samengewerkt met andere specialismen. Er is een eigen researchafdeling voor wetenschappelijk onderzoek en het Hartcentrum neemt deel aan landelijke innovatieprogramma’s. Om kennis te delen organiseert het Hartcentrum op 5 oktober een symposium onder de noemer “Innovatie in het hart van Breda”.

Cardiologen, huisartsen arts-assistenten en verpleegkundig specialisten worden dan bijgepraat over de allernieuwste technieken en ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardio-thoracale chirurgie.  Cardio-thoracaal chirurg Daan Meester over het symposium: “De medische wetenschap staat niet stil en de medisch specialisten van Amphia werken daar hard aan mee. Amphia loopt in Nederland voorop op het gebied van cardiologie en cardio-thoracale chirurgie. Dat komt vooral omdat we als artsen continu van elkaar leren en elkaar uitdagen om het steeds beter te doen.”

Het geheim van samenwerking

Een belangrijk voorwaarde voor vooruitgang is samenwerken. Interventiecardioloog Ben Van den Branden: “Door nauwe samenwerking binnen het Hartcentrum tussen cardiologie, cardio-thoracale chirurgie en cardio-anesthesie kunnen we bij Amphia de allernieuwste en beste behandelingen toepassen. Die zijn tegenwoordig minder ingrijpend voor de patiënt waardoor deze sneller herstelt.”

Zo ook de hartklep die via de lies op de hartkatheterisatiekamer geïmplanteerd wordt. De cardioloog en cardio-thoracaal chirurg staan daar letterlijk met z’n tweeën aan tafel. Een mooi voorbeeld van wat samenwerking tussen specialismen kan doen voor de patiënt. Een samenwerking die in de toekomst enkel zal toenemen. Van den Branden: “Door te leren van en met elkaar, heeft deze methode zich in de afgelopen tien jaar steeds verder kunnen ontwikkelen. Inmiddels hebben in het Amphia 650 patiënten een nieuwe aortaklep gekregen via “minimaal invasieve weg” en kregen 100 patiënten een clip geplaatst op een lekkende hartklep. Dat we nu de 750e patiënt op die manier kunnen helpen, is een mijlpaal te noemen en daar mogen we met het hele team trots op zijn!”

Bron: Amphia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen