Structuurstudies van drie oppervlaktereceptoren van de menselijke cel

Array

Proteïnen zijn de bouwstenen van het leven en betrokken bij vrijwel alle celfuncties. Het ophelderen van hun structuur en werking is daarom van groot belang voor een beter begrip van de mechanismen die ziekten veroorzaken en voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Camilla De Nardis onderzocht drie proteïnen: human epidermal growth factor receptor 2 (HER2) en 3 (HER3) en low density lipoprotein receptor-related protein 1 (LRP1).

LRP1 bevindt zich aan de buitenkant van de cel en is betrokken bij de opname en afbraak van afvalproducten en stoffen die bij te hoge concentraties schadelijk kunnen zijn, zoals cholesterol. Daarnaast vervult het verschillende andere taken, waarvoor het interageert met tal van partners zoals het receptor-geassocieerde proteïne (RAP).

De Nardis stelde vast dat LRP1 onder invloed van de pH van vorm verandert. Bij een neutrale pH, vergelijkbaar met de zuurgraad aan de buitenkant van de cel, is het proteïne langer en kan het RAP aan zich binden. Bij een lagere pH, zoals die in de endosomen waarin afvalstoffen door de cel worden opgenomen, laat de compacte vorm van LRP1 RAP weer los.

Daarnaast werkte De Nardis aan de identificatie en ontwikkeling van een nieuw bispecifiek antilichaam (MCLA-128), dat tegelijkertijd de receptortyrosinekinases HER2 en HER3 kan binden. Deze reguleren de vermenigvuldiging en overleving van cellen. Wanneer hun activiteit ontregeld raakt, kan kanker ontstaan.

MCLA128 onderdrukt sterk de activatie van het PI3K/Akt-signalisatiepad, vaak verantwoordelijk voor het ontstaan van resistentie in tumoren. Deze nieuwe strategie laat de ontwikkeling toe van nieuwe antilichamen die meerdere bij ziekten betrokken antilichamen binden

Promotie Camilla De Nardis
Datum: 27 september 2017 12:45 –  13:45
Promovendus

Camilla De Nardis

Proefschrift

Structural studies of human cell surface receptors. On low density lipoprotein receptor-related protein 1 and epidermal growth factor receptors 2 and 3.

Promotor(es)

Prof. dr. P. Gros

Bron: UU
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen